VLM Airlines vraagt bescherming aan tegen schuldeisers

Het Antwerpse VLM Airlines heeft bij de rechtbank bescherming tegen haar schuldeisers aangevraagd. Dat bericht De Tijd vandaag. De rekeningen van VLM zouden geblokkeerd zijn en de maatschappij kan haar schulden niet meer betalen.

Volgens De Tijd zijn sinds woensdag de rekeningen van VLM Airlines bij huisbankier KBC geblokkeerd. De maatschappij kampt al een tijdje met financiële problemen en zou nu bij verschillende bedrijven en leveranciers schulden hebben uitstaan die ze niet kan betalen.

Begin deze week stelde Antwerp Airport, de thuisbasis van VLM, de maatschappij al in gebreke omdat het een factuur van 112.000 euro van de maand maart nog steeds niet betaald heeft.

De totale schulden zouden volgens De Tijd zo’n 6 miljoen euro bedragen waarvan 3 miljoen euro bij KBC en 3 miljoen euro bij externe bedrijven zoals leveranciers en luchthavens.

vlmbanner

Eind vorig jaar verkocht VLM Airlines nog vier van haar Fokker 50’s aan het Amerikaanse leasingbedrijf Jetstream Aviation. Sindsdien leaset de maatschappij deze toestellen terug. Met het geld van de verkoop kon de maatschappij haar operaties voorlopig verderzetten en de nieuwe basis in Friedrichshafen financieren.

Het verlies van VLM Airlines bedroeg vorig jaar zo’n 13 miljoen euro. De maatschappij is momenteel actief met 10 Fokker 50’s op 6 routes in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De maatschappij startte de voorbije 2 jaar regelmatig nieuwe routes op, maar sloeg er niet in deze succesvol uit te baten.

Volgens De Tijd zou er wel al een project zijn uitgewerkt om na een eventueel faillissement van VLM een doorstart te maken.

Bron: De Tijd