Grote hinder op Brussels Airport door staking bij Swissport

Op Brussels Airport zijn de vluchtoperaties sinds vanmorgen 6 uur zwaar verstoord. Door een staking bij verschillende diensten bij grondafhandelaar Swissport loopt de vluchtuitvoering van de klanten van Swissport grote vertragingen op. Vooral bij Brussels Airlines, de grootste klant van Swissport, is de hinder het grootst.

Omstreeks 05u vanmorgen legde een groot deel van de werknemers van het departement loading bij Swissport het werk neer. Daardoor is de afhandeling van bagage en vracht op alle vluchten die Swissport afhandelt zwaar verstoord. Ook op andere departementen zoals cleaning en pushback is er hinder door stakende personeelsleden.

Omdat de laders staken, vertrekt een groot aantal vluchten zonder bagage of vracht naar hun bestemming. Zo vertrekken nagenoeg alle Europese vluchten van Brussels Airlines zonder bagage, die in Brussel achterblijft. Ook een groot deel van de andere Europese maatschappijen vertrekt leeg vanuit Brussel. Voor de langeafstandsvluchten van Brussels Airlines en andere maatschappijen wordt er getracht wel voldoende personeel te vinden, maar lopen die vluchten wel zware vertragingen op.

Bagage van aankomende vluchten wordt uitgeladen, maar blijft achter op het tarmac.
Bagage van aankomende vluchten wordt uitgeladen, maar blijft achter op het tarmac. Foto: JVB

Aankomende vluchten worden uitgeladen door vrijwilligers of personeel van andere diensten en de luchtvaartmaatschappijen zelf, maar de bagage wordt wel niet verwerkt. Daardoor moeten passagiers die in Brussel hun bagage ophalen lang wachten als ze hun bagage willen meenemen of krijgen ze die gewoonweg niet. Vluchten van Thomas Cook Airlines werden geladen door personeel van de maatschappij zelf, en zijn kunnen vertrekken met bagage. Ook de vluchten deze namiddag zouden vertrekken met bagage aan boord.

In de voormiddag ondervonden de vertrekkende vluchten die door Swissport worden afgehandeld al meer dan 1.700 minuten vertraging en ook voor de rest van de dag zou de hinder zeer groot blijven. Een oplossing voor het sociaal conflict lijkt nog niet voor meteen en een groot deel van het personeel is naar huis gekeerd.

De werknemers legden het werk neer door de hoge werkdruk, die al regelmatig werd aangekaart bij de directie. Een verzoeningsvergadering afgelopen woensdag hierover leverde niets op.

Ook het komende weekend wordt er mogelijk verder gestaakt als er geen oplossing uit de bus komt tussen vakbonden en directie. Op 10 juni werd er een stakingsaanzegging ingediend voor het geheel van de sector. Zo zijn er sociale spanningen bij onder meer Swissport, Aviapartner, WFS en DHL.