Winst Air New Zealand sterk gedaald

Air New Zealand (ANZ) deelde vandaag mee dat haar winst van de laatste zes maanden van 2011 gedaald is met 61 procent. De hoge brandstofprijs en de verzwakte vraag naar Japan en Europa liggen aan de oorzaak. ANZ waarschuwde dat het meer dan 400  jobs zal moeten schrappen.

De winst van Air New Zealand van de laatste zes maanden van 2011 bedraagt 38 miljoen dollar. Op zich lijkt dit niet slecht, maar het is wel een daling van 61 procent ten opzichte van de vorige periode. Het zijn vooral de langeafstandsvluchten die voor problemen zorgen, want de binnenlandse markt doet het goed. ANZ bevestigde afgelopen jaar nog bestellingen voor twaalf ATR-72’s om haar binnenlands netwerk te kunnen uitbreiden.

“De resultaten die we vandaag maken zijn teleurstellend,” zegt de voorzitter van ANZ, John Palmer. De zwakke economie maakt het voor ANZ onmogelijk om de ticketprijzen verder te verhogen. Daarom moeten de kosten naar beneden en zullen er jobs moet geschrapt worden.


©Air New Zealand

ANZ herbekijkt haar langeafstandsvluchten, maar zegt er wel bij geen bestemmingen te schrappen. Ceo Fyfe van ANZ is gerust in de bestemmingen die de maatschappij momenteel bedient. Vooral Japan is momenteel wat zorgwekkender omdat het land nog steeds herstelt van de zware aardbeving afgelopen jaar. Ook de vluchten naar Londen via Los Angeles en Hong Kong zouden vaak verlieslatend zijn. ANZ zal wel de frequenties naar enkele Noord-Amerikaanse bestemmingen zoals Los Angeles en San Francisco verhogen. Deze beslissing kwam er nadat de Australische maatschappij Qantas vorige week besloot om de route Auckland-Los Angeles stop te zetten.

Van de 441 jobs zullen er 175 directe ontslagen zijn. De rest gaat via natuurlijke afvloeiingen. Air New Zealand beschikt over een vloot van 52 toestellen, waarvan 4 B747-400’s, 5 B767-300’s, 8 B777-200’s en 5 B777-300’s.