Snippers van de week: week 22

In onze serie ‘Snippers van de week’ maken we een samenvatting van de kleinere nieuwsfeiten en de fait-divers die deze week de voorpagina niet haalden, maar toch het vermelden waard zijn.

Toch geen all-economy A380
Luchtvaartmaatschappij Air Austral maakte deze week bekend dat ze afziet van haar plan om twee Airbus A380’s aan te schaffen, die bovendien in een éénklassenconfiguratie uitgerust zouden zijn. Sinds de bestelling in 2009 was er al heel wat om te doen, want de maatschappij uit Réunion wou in elk toestel niet minder dan 840 zitjes plaatsen. Op die manier zouden ze goedkoper tickets tussen het eiland en het Franse vasteland kunnen aanbieden en de concurrentie te snel af zijn.

Miljoenste 737NG-vlucht voor Westjet
Het Canadese Westjet zette woensdag (30 mei) haar vloot van Boeing 737 Next Generations in de bloemetjes. Vlucht WS612 van Calgary naar Toronto was immers de miljoenste vlucht die de maatschappij met dat type toestel uitvoerde. Westjet ging in 1996 van start met twee Boeing 737-200’s, maar voerde in 2001 een grote vlootvervanging door. In 2006 vloog de airline enkel nog met NG’s, en op zes jaar tijd vervoerden die 110 miljoen passagiers op 1 miljoen vluchten.

Air India wil compensatie… nu
Het bestuur van de Indiase nationale luchtvaartmaatschappij wil dat Boeing de compensaties voor het met grote vertraging afleveren van haar 787 ‘Dreamliner’ snel betaalt. Als dat niet gebeurt, zal Air India de toestellen niet in ontvangst nemen. Het eerste van de 27 bestelde exemplaren moest eigenlijk al in september 2008 afgeleverd worden, maar dat werd verschoven tot begin juni. Nu blijkt dat ook die datum misschien geen realiteit zal worden.


© Andrew W. Sieber – airliners.net

Eerste Maleisische A380 afgeleverd
Dinsdag vlogen piloten van Malaysia Airlines de eerste van zes bestelde Airbus A380’s over naar Kuala Lumpur, waar het toestel gebruikt zal worden voor de opleiding van bemanningen. In juni zal het dan terug naar Toulouse gevlogen worden om het definitieve kleurenschema te krijgen en vanaf 2 juli wordt het ingezet op de route Kuala Lumpur-Londen Heathrow. Een maand later zal een tweede exemplaar op dezelfde verbinding gebruikt worden. Er zijn 494 zitjes aan boord van het vliegtuig.

American Airlines Boeing 777-300ER
AAL maakte begin deze week de eerste details bekend over haar nieuwe Boeing 777-300ER. De maatschappij zal de toestellen uitrusten met 310 zetels: 8 in eerste klasse, 52 in business en 250 in the back. Er zijn tien zitjes op een rij in de economyklasse. In eerste instantie zal het de vliegtuigen inzetten op high density routes vanuit Dallas en New York naar Sao Paolo en Londen Heathrow en dat vanaf december dit jaar.

Airbus wil 30 A350’s verkopen
Dit jaar moeten er 30 exemplaren van de Airbus A350 verkocht worden, dat heeft COO John Leahy gezegd op een persbijeenkomst eerder deze week. Hij vertelde erbij dat twee grote luchtvaartmaatschappijen – eentje uit de Verenigde Staten en één uit Azië – heel geïnteresseerd zijn in de A350-1000. Dat toestel moet in 2017 op de markt komen en zal volgens Leahy geen enkel probleem hebben om te concurreren met de 777X van Boeing.


© Airbus

Eindrapport AF447
Het Franse Bureau d’Enquêtes et d’Analyses (BEA) maakte woensdag (30 mei) bekend dat het eindrapport over de ramp met Air France vlucht 447 op 5 juli 2012 uitgebracht zal worden. De Airbus A330-200 was onderweg van Rio de Janeiro (Brazilië) naar Parijs, toen het op 1 juni 2009 van de radar verdween boven de Atlantische Oceaan. De 216 passagiers en 12 bemanningsleden kwamen allemaal om. Wie het laatste interimrapport wil lezen, kan hier terecht (pdf, 04/08/2011).

Goeie hoop bij Thomas Cook Belgium
De Belgische touroperator gaat de zomer vrolijk tegemoet. In een persbericht meldt Thomas Cook Belgium, zonder cijfers te noemen, een “mooie groei van het aantal klanten dat hun zomervakantie al gereserveerd heeft”. Ook de bezettingsgraad is gestegen tegenover vorig jaar en volgens topman Frank Meysman doet “het bedrijf het in België, Scandinavië en Duitsland heel goed”. Verder zullen in de zeer nabije toekomst nog vier extra bestemmingen voor komende winter worden gelanceerd.

Brussels Airlines verhoogt UK-capaciteit
Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke markt voor Brussels Airlines, al was het maar voor de vele connectiepassagiers die het eiland oplevert voor het Afrikanetwerk. Daarom besliste de luchtvaartmaatschappij om vanaf de komende winterregeling (vanaf 28 oktober, nvda) weer met eigen toestellen naar Bristol en Newcastle te vliegen. Op beide routes wordt momenteel nog een Embraer 145 van partner bmi ingezet. Het gaat om een capaciteitsverhoging van 60%.

Eerste commerciële vlucht B747-8i van Lufthansa
Gisteren was het niet alleen een belangrijke dag voor SN, maar ook voor Lufthansa. De maatschappij opereerde namelijk haar eerste commerciële vlucht met de nieuwe B747-8 naar Washington. De Duitsers zullen het type vanaf nu zes keer per week op de Washington-route inzetten. Tegen 2015 zal Lufthansa over twintig exemplaren beschikken die ze wil inzetten op routes naar Noord-Amerika en Azië. (ydb)

Op deze afbeelding, genomen met een SBS-1-radar, zien we boven Londen zowel de eerste SN-vlucht naar New York en de eerste B747-8-vlucht van Lufthansa naar Washington:


BEL501 en DLH416 samen boven omgeving Londen.

Motorloze B747 komt van de grond
Het volgende filmpje circuleert al enkele dagen op internet, maar moest u het nog niet gezien hebben dan is het zeker de moeite om eens te kijken. Deze B747 van Southern Air, die in opslag is in de Mojavewoestijn, werd door hevige winden van de grond getild. Het toestel zonder motoren komt verschillende keren van de grond. De Boeing zou horizontaal ook 45 graden zijn verschoven. (ydb)

Avatar door Tobias Dreher.