American Airlines vanaf 6 november weg uit Brussel

Komende winter zal er op Brussels Airport een maatschappij minder te zien zijn. Het gaat niet om de eerste de beste, maar om American Airlines. Vanaf 1 november zal AA de route tussen New York JFK en Brussels Airport immers stopzetten. Daarmee komt een einde aan de jarenlange samenwerking tussen beide partijen, die teruggaat tot in de jaren tachtig. Vroeger vloog American vanuit Brussel ook naar Dallas en Chicago, maar ook die routes zijn in de loop der jaren stopgezet.

Blijkbaar is de concurrentie op routes naar Star Alliance-hub Brussels Airport voor de Oneworld-maatschappij te groot geworden. Eerder dit jaar meldde ook Jet Airways al dat ze niet meer tussen JFK en Brussel zal vliegen. Die maatregel gaat trouwens vanaf 1 september al in. Van de vier luchtvaartmaatschappijen die momenteel actief zijn op de route, zal er binnen minder dan 3 maanden dus maar de helft meer overschieten: Delta Air Lines en Brussels Airlines.

© Brussels Airlines

SN zal trouwens niet ontevreden zijn met de stopzetting, want de maatschappij vliegt nog maar sinds 1 juni dit jaar naar New York en is daarmee de jongste concurrent. Nu er twee rivalen minder zullen zijn, zal Brussels Airlines wellicht een graantje kunnen meepikken en zich meer profileren op de route… net op tijd voor de Christmas shopping en Thanksgiving. Hun product op de refurbished A330’s zou in principe ook beter moeten zijn dan dat op de Boeing 767-300ER van Delta Air Lines.

Door de volledige terugtrekking uit Brussel, zal ook het American Airlines-kantoor in België de deuren sluiten. Gecombineerd met het banenverlies op Brussels Airport, zullen 33 mensen jammer genoeg hun baan verliezen. De medewerkers zijn geïnformeerd en er loopt momenteel een consultatieronde bij het personeel. Indien nodig zal de maatschappij alle passagiers inlichten over alternatieve routes, of hen een volledige terugbetaling aanbieden.

Interessante links:
American stopt Chicago-Brussel na 22 jaar
Jet Airways stopt wellicht route naar New York JFK