American en United van start met schrappen van 32.000 banen

American Airlines en United Airlines starten vanaf vandaag met het op ‘onbetaald verlof’ sturen van 32.000 werknemers. De steunmaatregelen van de Amerikaanse overheid die de loonkost van het overtollige personeel voor rekening nam, loopt vandaag af. Onderhandelingen over een nieuw steunpakket zijn nog aan de gang terwijl maatschappijen de druk verder verhogen.

Vandaag 1 oktober loopt het steunpakket van de Amerikaanse overheid ter waarde van 25 miljard dollar af. Dankzij die steun konden de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen sinds maart hun personeel dat door de crisis niet meer aan de slag kon blijven, doorbetalen. De maatschappijen willen een nieuw steunpakket van 25 miljard dollar waardoor er tot en met 31 maart 2021 geen ontslagen zouden moeten vallen.

Maar dat pakket wordt nog onderhandeld en American en United maakten vandaag bekend dat ze van start gaan met het proces om zo’n 32.000 werknemers thuis te houden zonder loon. Daardoor voeren beiden de druk verder op.

De gesprekken over een nieuw steunpakket zijn vergevorderd die ook bij andere luchtvaartmaatschappijen en luchtvaartbedrijven massa-afdankingen moeten tegenhouden. Bij American gaat het om 19.000 banen en bij United rond 12.000 banen.