BA en Unite geraken het maar niet eens

De combinatie British Airways – Unite (de vakbond die meer dan 90% van het cabinepersoneel vertegenwoordigd) lijkt niet echt goed te werken, en dat is nog zacht uitgedrukt. Een lang aanslepend dispuut tussen beide partijen zorgde er enkele maanden geleden al voor dat een groot aantal vluchten moest geschrapt worden ten gevolge van stakingen. Dat meningsverschil lijkt nog steeds niet te zijn opgelost: deze week legde de vakbond een nieuw voorstel van de directie naast zich neer en vandaag (maandag 10 mei) werden nieuwe data vastgelegd voor in totaal weer 20 dagen stakingen.

© Sam Derdeyn – flightlevel.be

Volgens Unite hebben 81% van de leden die bij hen zijn aangesloten vorige week tegen het nieuwe voorstel gestemd. Het ging toen om een poging om het dispuut met betrekking tot het loon (inclusief extra-legale voordelen als voordelig reizen) en de werkomstandigheden op te lossen. Dat is dus niet gelukt, met als gevolg dat er in de maanden mei en juni maar liefst 20 dagen gestaakt zal worden, verdeeld in vier periodes van vijf dagen op rij:

  • 18 mei – 22 mei
  • 24 mei – 28 mei
  • 30 mei – 3 juni
  • 5 juni – 9 juni

Er werden – bijna vanzelfsprekend – niet al te veel details vrijgegeven over wat er in het nieuwe voorstel stond. Maar wat Unite wel kwijt wilde is dat BA de reisvoordelen die het haar personeel in maart ontzegde, niet wilde teruggeven. Als reactie daarop werd toen ook gestaakt en dat kostte British Airways ongeveer 50 miljoen euro. De nieuwe werkonderbreking zal wellicht nog meer schade toebrengen, aangezien ze voor een deel in de schoolvakantie valt.

© Yannick De Bel – flightlevel.be

In een verklaring aan de pers schoven de co-secretarissen van United – Derek Simpson en Tony Woodley – de schuld in de schoenen van British Airways. “Het is hun eigen schuld, ze dwingen het cabinepersoneel tot het ondernemen van industriële acties. Er kan geen vrede gesloten worden zonder deftige onderhandelingen. British Airways voert heksenjachten uit, legt disciplinaire maatregelen op en neemt een loopje met de voorwaarden, maar Unite wou dit op een volwassen manier oplossen. Tevergeefs…”

De deur staat echter nog op een kier. Unite is bereid om BA nog een tweede kans te geven en zo de aanstaande stakingen te vermijden. “We hebben de staking zeven dagen op voorhand aangekondigd. Dat moet voldoende tijd zijn om het management de tijd te geven hun verstand te gebruiken en met een aanvaardbaar voorstel te komen.” Of de directie hierop zal ingaan, zal de komende dagen wellicht duidelijk worden. Doen ze dat niet, dan volgt er weer een zwarte periode voor BA en een tijd van chaos voor haar reizigers.

Avatar courtesy of Hector Rivera