Delta in gesprek over aandeel in Virgin Atlantic

Singapore Airlines deelde gisteren mee in gesprekken te zijn met één of meerdere partijen om haar aandelen van Virgin Atlantic, goed voor 49 procent, te verkopen. Volgens Reuters zouden verscheidene bronnen bevestigen dat het om het Amerikaanse Delta Air Lines gaat. De tweede grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappij zou interesse hebben in Virgin Atlantic door het grote aantal slots dat de maatschappij op Londen Heathrow heeft.

Delta probeert al meer dan twee jaar om bij Virgin Atlantic binnen te geraken, maar eerdere gesprekken sprongen toen af door onder andere de prijs voor de aandelen. Ook moet Delta, indien het een meerderheid in Virgin Atlantic zou willen, een Europese partner vinden. De Europese Unie verplicht namelijk dat een Europese luchtvaartmaatschappij voor de meerderheid in Europese handen moet zijn. Die partner zou Delta kunnen vinden bij Air France-KLM.  De beide maatschappijen zitten in dezelfde alliantie (SkyTeam) en werken ook uitgebreid samen op onder andere de luchthaven van Amsterdam, waar Delta een hub heeft.


©Yannick De Bel

Delta wil graag uitbreiden op Londen Heathrow, maar daar heeft ze natuurlijk meer slots voor nodig. De toekomst van Heathrow ziet er na de blokkering van een derde landingsbaan niet goed uit. De luchthaven draait namelijk op nagenoeg de volledige capaciteit, en de slots zijn voor de maatschappijen daar dan ook heel begeerd. Virgin Atlantic beschikt na British Airways over het meeste aantal slots. De IAG-groep van British Airways en Iberia kreeg sinds de overname van BMI meer dan de helft van alle slots op Heathrow in handen. Virgin Atlantic, dat ook meevocht om BMI over te nemen, viste achter het net.

Singapore Airlines deelde gisteren wel nog mee dat de onderhandelingen niet sowieso zullen resulteren tot een verkoop van de aandelen. Richard Branson blijft trouwens ook nog de grootste eigenaar met 51 procent. Zijn visie over de toekomst van de maatschappij is niet duidelijk. Virgin Atlantic boekte vorig jaar nog een verlies van 98 miljoen euro. Een gedeeltelijke overname door Delta kan voor Virgin Atlantic en haar klanten een groter netwerk opleveren in de Verenigde Staten, en Delta van haar kant kan zichzelf dan weer versterken in de Londense markt.