American Airlines onthult nieuwe look

Het was een zeer goed bewaard geheim bij American Airlines. Al maanden werd er gespeculeerd over de nieuwe look en livery van de maatschappij, maar tot vandaag had niemand een idee hoe die er zou uitzien. Gisteren waren er al vermoedens dat er een B737-800 in het Amerikaanse Victorville zou beschilderd worden met het nieuwe schema, maar pas vanmiddag was er zekerheid: het toestel was onderweg van Victorville naar de thuisbasis van American Airlines op de luchthaven van Dallas Forth Worth, waar om 09:00 lokale tijd vanmorgen de nieuwe look van de maatschappij aan de pers werd getoond.

Het nieuwe kleurenschema is drastisch veranderd t.o.v het vorige, dat één van de oudste ter wereld moet zijn. American vliegt als sinds eind jaren ’60 met haar huidige kleurenschema, een blinkende zilvermetalige romp met daarover de witte en rode horizontale lijnen. Ook de eagle (arend) van American Airlines prijkt al decennia lang op de vliegtuigen en in het logo van American.

De nieuwe look behoudt het metalige grijs, maar voor de rest zijn er weinig overeenkomsten. Op de staart prijkt nu de kleuren van de Amerikaanse vlag, nl. wit, rood en blauw. Niet meer het logo dus. Langs de zijkant staat er in het groot en in het grijs ‘American’, met daarlangs het nieuwe logo van de maatschappij. Dat logo moet volgens American een arend voorstellen.

Het eerste toestel om het nieuwe schema te dragen is dus een B737-800. Ook de reeds afgeleverde B777-300 zal zeer binnenkort met de nieuwe kleuren rondvliegen. Vanaf 31 januari zet American het toestel in op de routes naar Sao Paulo.

Vanaf juli zullen we American’s nieuwe look ook op Airbustoestellen kunnen bekijken. Vanaf juli zal American de eerste van 260 A320-toestellen in ontvangst nemen. Dit jaar alleen al zal de maatschappij in totaal 60 nieuwe toestellen aan haar vloot kunnen toevoegen.

Met de nieuwe look kan American zich hernieuwen, nadat de maatschappij in 2011 in een faillissement terechtkwam. De maatschappij kromp onder meer haar internationale netwerk in, wat tot het gevolg had dat o.a. Brussel niet meer bediend wordt. Ondertussen zijn er ook onderhandelingen over een fusie met US Airways. Daar zal binnen enkele weken uitsluitsel over komen. Indien de twee maatschappijen fuseren, zal het merk US Airways waarschijnlijk verdwijnen.