Vueling verwerpt overnamebod door IAG

De aandeelhouders van Vueling kregen van de Raad van Bestuur van de luchtvaartmaatschappij het advies om de overnamepoging van International Airlines Group (IAG) te verwerpen. De belangrijkste reden is voor hen dat het bedrijf in waarde onderschat wordt. Iberia bezit al 45,85 procent van de aandelen en eind vorig jaar kondigde IAG aan dat het bereid was om 7 euro per aandeel te betalen voor de overige 54,15 procent.

IAG beloofde toen dat het Vueling als een apart bedrijf verder zou laten werken, met een eigen business model, met behoud van de basis in Barcelona en het huidige managementteam. Desondanks werd het bod deze week dus afgeslagen. “De Raad van Bestuur van Vueling begrijpt dat een integratie binnen de IAG-groep veel voordelen en mogelijkheden voor ons bedrijf zou meebrengen, maar ze raadt haar aandeelhouders af om te verkopen aan een prijs van 7 euro,” klinkt het.

© Sam Derdeyn – flightlevel.be

Hoewel die 7 euro ongeveer 28 procent hoger was dan de waarde van de aandelen bij het sluiten van de beurs op 7 november vorig jaar, klom dat aandeel deze week tot 7,85 euro. Na de aankondiging over het negatieve advies, steef dat zelfs tot een hoogtepunt van 8,37 euro per aandeel. Een woordvoerder van IAG zei dat “de mededeling van Vueling geëvalueerd wordt” en dat er “ten gepaste tijde een update zal volgen”. Het vorige bod schatte de waarde van Vueling op 209 miljoen euro.

De luchtvaartmaatschappij werd in 2004 opgericht als Vueling Airlines S.A. en is ondertussen uit- gegroeid tot de tweede grootste airline van Spanje. Vorig jaar werden bijna 15 miljoen passagiers vervoerd, daarvoor beschikt VY over een vloot van 55 Airbussen (A319 en A320, nvda). De grootste basis is gevestigd in Barcelona El Prat, maar de luchtvaartmaatschappij heeft ook 13 andere (seizoensgebonden) basissen in Spanje, Italië, Frankrijk en Nederland.