Dag 3 sinds het verdwijnen van MH370

Dag 3 sinds het verdwijnen van MH370 is voorbij. Reddingszoekers staan nog altijd even ver als gisteren: nergens. De brokstukken die gisteren waren opgemerkt door de Vietnamese kustwacht blijken vals alarm te zijn en zijn dus niet afkomstig van 9M-MRO, het verdwenen toestel. Toch is er ondertussen een nieuw spoor gevonden en is ook de radius van het te doorzoeken gebied uitgebreid.

De luchtverkeersleiding van Hong Kong meldt dat een toestel van Cathay Pacific stukken op zee zou hebben opgemerkt. Volges Aviation Herald vloog de Cathay Pacific op airway (route) L642 die vanaf Ho Chi Minh naar het zuidwesten gaat. Daar zou het toestel zo’n 90 kilometer ten oosten van de kust van Vietnam brokstukken hebben waargenomen. Maar die locatie ligt wel meer dan 500 kilometer vanwaar het toestel voor het laatst op de radar is verschenen.

Airway L642 die loopt langs het oosten van de Vietnamese kust. Flightlevel/Skyvector

Ook de radius van het te doorzoeken gebied is uitgebreid. Nu vallen ook de straat van Malakka en een groter stuk van de Zuid-Chinese Zee in het zoekgebied, zoals te zien op deze kaart:

Dat betekent dus dat men ook rekening houdt dat het toestel sinds het verliezen van het radarcontact rechtsomkeer heeft gemaakt en zelfs terug boven Maleisië zou kunnen hebben gevlogen.

Captain en first officer van MH370. De first officer werd vorige maand nog tijdens een vlucht gefilmd door CNN.

Verder zijn er ook nog meer gegevens bekend over de twee gestolen paspoorten, al is het maar de vraag of die iets met de oorzaak te maken hebben. Uit camerabeelden is gebleken dat het niet gaat om Aziatische personen. Een van de twee zou wellicht een Afrikaan zijn geweest, gebaseerd op huidskleur. De tickets zijn samen geboekt bij China Southern Airlines. Ze gingen allebei naar Amsterdam via Peking, maar van daaruit ging 1 persoon door naar Kopenhagen en de andere naar Frankfurt. De twee tickets zouden samen zijn gekocht door een Iraanse man.

Ondertussen is ook bekend dat het oliespoor dat eerder gevonden was niets met MH370 heeft te maken. De oliestalen zijn hiervoor onderzocht.

Momenteel zijn er schepen onderweg naar de plek waar de crew van Cathay Pacific brokstukken zou hebben waargenomen.