MH370 gecrasht ten westen van Australië

De laatste positie van MH370 is na 17 dagen eindelijk min of meer bekend: het toestel vloog wel degelijk langs de zuidelijk corridor tot diep in de Indische Oceaan. Nieuwe berekeningen van Inmarsat hebben aangetoond dat de laatste positie van het toestel ten westen van Perth, Australië was.

Die laatste positie is het gebied dat de voorbije dagen al intensief werd afgezocht op basis van satelliet- en vluchtdata van Australië, China en Frankrijk. Reddingsvliegtuigen hadden eerder vandaag al grote stukken in de oceaan waargenomen en stuurden er schepen naartoe om de stukken te bergen. Het is wel nog niet zeker of die stukken effectief afkomstig zijn van MH370. Het gaat om een cirkelvormig groen/grijs object (kan wijzen op de romp van het vliegtuig) en een oranje rechthoekig object.

Deze nieuwe berekeningen sluiten dus de noordelijke corridor uit. De zoekactiviteiten werden sowieso al de voorbij week voornamelijk gericht op het gebied ten westen van Perth.

Zoekgebied naar MH370

De Maleisische eerste minister bevestigde dan ook dat iedereen aan boord, in totaal 239 mensen, zijn omgekomen. De positie van het laatste toestel is duizenden kilometers van land.

Het toestel zou na het verdwijnen van de radar gedaald zijn naar een hoogte van 12.000 voet. Voorheen vloog het nog op 35.000 voet.

De nieuwe doorbraak komt er volgens Aviation Herald door een grondige analyse van Inmarsat: “Inmarsat reported that the new analysis used to identify the corridor and final location was based on the Doppler effects modifying radio waves and frequencies depending on speed and direction of travel of the aircraft, these data were compared to other flights. The computations are not precise enough to give the accurate position, however, made it possible to identify the general location. The new modelling and comparism were developed after the first discovery of the data on Mar 11th 2014, the work is still in progress.”

Morgen is een nieuwe persconferentie gepland met meer informatie.