Swiss vervangt Avro tijdelijk door Embraer

Swiss zal vier van z’n Avro RJ100’s op het einde van dit jaar of begin volgend jaar vervangen door vier Embraer 190’s. Dat bericht aeroTelegraph. De Embraers komen van Helvetic Airways en dienen om de vertraging van de bestelde Bombardier CSeries te compenseren.

Van de twintig Avro RJ100’s die de Zwitsers vandaag in hun vloot hebben, zijn er vier aan een grote onderhoudsbeurt toe. Op deze toestellen moet de maatschappij binnen afzienbare tijd de dure en tijdrovende C-checks uitvoeren. Om die zware kosten te vermijden wil Swiss de vier toestellen vervangen door vier geleasede Embraer 190’s van Helvetic Airways. Met de Zwitserse maatschappij Helvetic Airways heeft Swiss al een contract. Zo voert Helvetic Europese vluchten uit met vier Fokker 100’s, onder meer ook op regelmatige basis naar Brussel.

De reden voor de overeenkomst is de vertraging van de dertig bestelde Bombardier CS100’s. Die toestellen moesten oorspronkelijk in 2014 al de Avro-vloot vervangen, maar de levering laat op zich wachten. Door vertragingen in het testprogramma van Bombardier is de geschatte leveringstermijn verschoven naar de tweede helft van 2015.


© Yannick De Bel

Voor de vluchten die door de Embraers zullen worden uitgevoerd zal het cabinepersoneel bestaan uit cabin crew van Helvetic. Voor de cockpitbemanning zal Swiss zelf zorgen door de omscholing van Avro-piloten naar de Embraer.

Hoe lang de Embraers in de vloot zullen blijven, is nog wel niet geheel duidelijk. Na de levering van de eerste CS100’s bestaat er de mogelijkheid dat de vier toestellen de vier Fokker 100’s zullen vervangen.

Swiss beschikt momenteel over de grootste Avro RJ100-vloot ter wereld met in totaal twintig toestellen. Brussels Airlines volgt op de tweede plaats met twaalf toestellen.