Iberia Express denkt aan nieuwe basis naast Madrid

Iberia Express zal in de loop van volgend jaar een nieuwe basis openen, naast Madrid Barajas waar de Spaanse luchtvaartmaatschappij nu al actief is. Dat zei Fernando Candela deze week aan Expansion Magazine. Candela is de chief executive officer van Iberia Express en ook voorzitter van de raad van bestuur. De nieuwe basis zal ofwel op de Balearische ofwel op de Canarische eilanden komen, maar de beslissing over de exacte locatie wordt pas genomen na een uitgebreid marktonderzoek.

© Yannick De Bel

Als onderdeel van haar uitbreidingsplannen wil de luchtvaartmaatschappij haar aandeel in de Spaanse binnenlandse markt vergroten, maar er wordt ook international gekeken naar bestemmingen in Frankrijk, Duitsland en Scandinavië. Nieuwe vluchten naar het Verenigd Koninkrijk behoren volgens Candela ook tot de mogelijkheden. Zelfs een link tussen Madrid en Barcelona wordt onderzocht, een luchtbrug die sinds de komst van de AVE hogesnelheidstrein erg onder druk kwam te staan.

International Airlines Group, het moederbedrijf van onder andere Iberia en British Airways, heeft Iberia Express in 2012 opgericht om vanuit de hub in Madrid Barajas verbindingen uit te voeren op korte en middellange afstand met de bedoeling om de langeafstandsvluchten van Iberia te feeden. Op dit moment beschikt de luchtvaartmaatschappij over een vloot van zeventien Airbus A320-200’s. Iberia Express heeft een lagere kostenstructuur dan haar grote zus en dus zet IAG meer en meer in haar goedkopere dochter.