IAI bouwt zakenjet om tot Maritime Patrol Aircraft

Israel Aerospace Industries (IAI) kondigde deze week de nieuwe ELI-3360 Maritime Patrol Aircraft (MPA) aan, een maritiem patrouillevliegtuig gebaseerd op een aangepaste Bombardier Global 5000 business jet.

De ELI-3360 is ontworpen door IAI’s ELTA Group om situationeel bewustzijn en maritiem overwicht te creëren. Volgens een persbericht van het bedrijf biedt de nieuwe MPA de meest ingewikkelde surveillance-, herkennings- en wapensystemen en al deze technologie is geïnstalleerd op een moderne business jet.

Het systeem bevat de geavanceerde ELTA ELM-2022 Maritime Patrol Radar, een electro-optical sensor, het ELL-8385 ESM/ELINT systeem en een uitgebreid communicatiesysteem met radio’s, breedband SATCOM en datalinks samen met een geavanceerd Electronic Warfare (EW) en zelfbeschermingssysteem.

Het geïntegreerde multi-mission controle -en besturingssysteem bevat multifunctionele operator werkstations en een wapen -en opslagbeheersysteem dat de wapens onder de vleugels bedient. Deze wapens zijn onderandere torpedos en anti-boot rakketten voor Anti-Submarine Warfare (ASW) en Anti Surface Warfare (ASuW) alsook extra Search & Rescue (SAR) materiaal.

© IAI

“IAI biedt leading-edge oplossingen in de lucht, op zee en op het land voor maritieme verkenning en bewaking,” zegt Nisim Hadas, Executive VP van IAI en voorzitter van ELTA. “Hierdoor kunnen onze klanten een keuze maken van de juiste combinatie van ISR middelen om aan hun operationele behoeften te voldoen. De nieuwe business-jet gebaseerde MPA zal ongeëvenaarde maritieme superioriteit bieden ten behoeve van onze klanten.”

“We zijn verheugd dat IAI ELTA vertrouwen heeft in de Global 5000 vliegtuigen en beroep doet op ons platform om haar geïntegreerde missie-oplossingen te organiseren”, zegt Stephane Villeneuve, vicepresident van Specialized Aircraft bij Bombardier. “Met zijn superieure operationele capaciteiten zijn de Global 5000 vliegtuigen de ideale keuze voor IAI ELTA’s volgende generatie Maritime Patrol Aircraft.”