Tweedaagse staking bij piloten van Germanwings

Pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) heeft de werknemers van Lufthansa’s low cost-dochter Germanwings opgeroepen tot een 48 uur-durende staking op donderdag en vrijdag. Dat is de meest recente protestactie tegen de nieuwe regeling voor mensen die op brugpensioen zouden gaan. VC zei in een persbericht dat de onderhandelingen met het bestuur van Lufthansa deze week nog maar eens mislukt waren.

“Lufthansa heeft al onze suggesties van tafel geveegd, ze zijn voor hen onaanvaardbaar,” klonk het. Ongeveer 900 vluchten zullen van de staking hinder ondervinden, maar Germanwings hoopt ongeveer 60% van de vluchten als normaal uit te voeren. Vanop Brussels Airport vliegt Germanwings drie keer per dag naar Stuttgart, voorlopig zijn enkel de twee ochtendvluchten op donderdag en vrijdag geannuleerd.

germanwings

Vorig jaar werd de Duitse luchtvaartmaatschappij getroffen door tien stakingen. In december vorig jaar werden nog 1.500 vluchten afgelast, na een gezamenlijke actie bij alle passagiers- maatschappijen van de groep (waaronder Germanwings) die twee dagen duurde. Die staking kostte Lufthansa ongeveer 200 miljoen euro en zorgde ervoor dat de en de capaciteit en gemiddelde bezettingsgraad voor die maand met een half procentpunt zakte.

Karl Ulrich Garnadt, lid van de Raad van Bestuur en ceo van Lufthansa, zei dat de stakingen die VC organiseert het imago van de luchtvaartmaatschappij besmeuren en er op langere termijn voor zorgen dat er minder boekingen zijn. Vorig jaar zei hij nog dat ze “nog wel een tijdje last zullen ondervinden van die schade”. Maandan staakte ook het beveiligingspersoneel op de luchthavens van Hannover, Hamburg en Stuttgart, met grote hinder tot gevolg.