Recordwinst in 2014 voor Air Canada

Voor het jaar 2014 heeft Air Canada een recordwinst (voor belastingen) van 372 miljoen euro geboekt. Dat is het grootste bedrag ooit voor de luchtvaartmaatschappij. Ook de passagiersaantallen gingen er op vooruit en er werd ook nog nooit zo’n hoge bezettingsgraad behaald. Dankzij deze uitstekende cijfers wil Air Canada het komende jaar het netwerk en de capaciteit uitbreiden.

Met een winst van 372 miljoen euro voor belastingen was 2014 financieel gezien het beste jaar ooit voor Air Canada. De maatschappij zag de winst met 56 procent stijgen ten opzichte van 2013. Air Canada vervoerde zo’n 38,5 miljoen passagiers, ofwel 3 miljoen meer dan het jaar daarvoor.

Ook de toestellen zaten nog nooit zo vol. Voor 2014 komt Air Canada naar buiten met een gemiddelde bezettingsgraad van 83,4 procent.


©Patrick Lundgren

De recordwinst is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de lagere brandstofprijzen, die met zo’n 40 procent zijn gedaald. Omdat die kostdaling niet wordt doorgerekend aan de reizigers hebben de lage brandstofprijzen een dubbel positief effect.

Dit jaar wil Air Canada de capaciteit met zo’n 10 procent vergroten, waarvan de helft moet komen van lowcostdochter Air Canada Rouge. Het overige deel moet gerealiseerd worden door de frequenties op een aantal bestemmingen te verhogen en door nieuwe internationale vluchten te lanceren.

De uitstekende cijfers zijn een ommekeer voor Air Canada. In 2003 moest de maatschappij nog bescherming aanvragen tegen z’n schuldeisers en ook in de jaren tussen 2008 en 2011 stapelden de verliezen zich op. Toen maakte de maatschappij een totaalverlies van 927 miljoen euro.