“Turkish Airlines lanceert midden 2016 vlucht Istanboel-Sydney”

In een interview met Australian Business Traveller heeft Turkish Airlines CEO Temel Kotil bevestigd dat Turkish vanaf volgende zomer zal beginnen vliegen tussen Istanboel en Sydney. Later moet volgens Kotil ook Melbourne volgen. De vluchten zullen wel van een tussenstop gebruik maken.

Australië krijgt volgend jaar eindelijk nog eens een nieuwe Europese maatschappij op haar luchthavens. Turkish Airlines wil in juni 2016 starten met vluchten tussen Istanboel en Sydney. Nadien zal ook Melbourne volgen. Daarmee zal Turkish Airlines de tweede Europese maatschappij zijn na British Airways die naar Australië vliegt. British Aiways is de enige Europese maatschappij die nog naar Australië vliegt, en dat al meer dan 80 jaar.

De vluchten van Turkish Airlines zullen wel, net zoals die van British Airways, niet rechtstreeks zijn. De steden Singapore, Bangkok, Jakarta en Male zijn allemaal kanshebber om als tussenstop te dienen. Een rechtstreekse vlucht die zo’n afstand moet overbruggen is economisch vaak moeilijk haalbaar omdat die hoge kosten met zich meebrengt. Verder vereist een rechtstreekse vlucht ook het juiste toestel, en zelfs dan kunnen er nog limitaties zijn qua laadvermogen.

9223450942_f3bce67188_o

Turkish Airlines wil graag een dagelijkse vlucht, maar dat is momenteel nog niet mogelijk. De bilaterale akkoorden tussen Turkije en Australië die in 2010 werden getekend, laten maar vijf wekelijkse vluchten toe tussen beide landen. Daardoor kan Turkish maar drie keer per week naar Sydney vliegen en twee keer per week naar Melbourne, en dat vindt Kotil te weinig.

“We vragen de autoriteiten voor dagelijkse vluchten, want minder dan dagelijks heeft geen zin. Hopelijk hebben de luchtvaartautoriteiten tegen volgende zomer het probleem opgelost zodat we dagelijks naar Sydney zullen kunnen vliegen, Melbourne volgt later”, zegt CEO Kotil. Welk toestel Turkish voor de vluchten zal gebruiken, is nog niet bekend.

Turkish Airlines wil al langer Istanboel verbinden met Australië want volgens Kotil is de vraag voor vluchten van Australië naar Turkije ‘heel hoog’.

Een tussenstop in  Azië zal Turkish Airlines wel een nadeel geven ten opzichte van de golfmaatschappijen. Die kunnen passagiers uit Europa met slechts één tussenstop verbinden met één van de Australische steden. Bij Turkish Airlines zullen er voor reizigers vanuit Europa twee tussenstops nodig zijn.

 

 

Foto: Yannick De Bel