Delta stopt vluchten naar Dubai “uit principe”

Op 11 februari volgend jaar zal de laatste Delta Air Lines-vlucht tussen Atlanta en Dubai plaatsvinden. De luchtvaartmaatschappij is sinds 2008 actief op de route, maar vindt dat de concurrentie van de drie grote Golfmaatschappijen (Emirates, Qatar en Etihad) de verbinding onleefbaar maakt. Ze gaat nu de toestellen inzetten op routes met een level playing field.

De drie grootste maatschappijen uit de Verenigde Staten leven al langer in onvrede met de volgens hen oneerlijke concurrentie uit het Midden-Oosten. Delta, American en United bundelen de krachten en gaan volop in de aanval tegen de “gesubsidieerde routes” van Emirates, Qatar en Etihad. De laatste jaren kwamen er immers elfduizend zetels bij tussen de V.S. en het Midden-Oosten, het merendeel daarvan op naam van Emirates.

De meeste van de “nieuwe” passagiers eindigen hun reis echter niet in de V.S., maar reizen veelal met één van de drie Golfmaatschappijen via Dubai, Doha of Abu Dhabi door naar een andere bestemming in Azië of Australië. Voor de opstart van die routes zouden de Golfmaatschappijen zo’n 42 miljard dollar aan onterechte staatssteun ontvangen hebben, klinkt het.

Delta vloog vier keer per week een Boeing 777 tussen Atlanta en Dubai.