Einde van de 717 bij Blue1

De Boeing 717 is een uitstervend ras. Nu heeft ook Blue1 de vluchten met het type definitief stopgezet. Zaterdag (31 oktober) vloog er voor de laatste keer een 717 rond, op een vlucht van Praag naar Stockholm.

Er bleven nog vijf exemplaren van de Boeing 717 over in de vloot van Blue1: drie daarvan worden binnenkort overgedragen aan Delta Airlines, dat na de overname van AirTran met de toestellen begon te vliegen. De overige twee zijn volgens de geruchtenmolen bestemd voor het Spaanse Volotea, al begint die luchtvaartmaatschappij stilaan in te zetten op Airbussen van het type A319.

Eerder dit jaar maakte CityJet, de nieuwe eigenaar van Blue1, bekend dat het de Finse luchtvaartmaatschappij zal voorzien van een vloot van acht Bombardier CRJ-900’s ter vervanging van de Boeing 717. Wanneer die afgeleverd worden, zullen ze onmiddellijk weer uitgeleast worden aan Scandinavian Airlines en gedurende drie jaar vluchten voor SAS uitvoeren. Hierbij wordt het principe van een zogenaamde wet lease toegepast, waarbij de bemanning door Blue1 voorzien wordt.