ASL wordt eerste commerciële gebruiker Embraer Legacy 450

De Belgische aanbieder van chartervluchten ASL wordt, samen met zusterbedrijf JetNetherlands, de eerste commerciële gebruiker van de nieuwe Embraer Legacy 450. ASL ontving de goedkeuring van de BCAA (Belgian Civil Aviation Authority) slechts twee maanden na ontvangst van het toestel en wordt zo de eerste commerciële gebruiker van het type in Europa.

Embraer Legacy 450 OO-NEY

Het toestel, met immatriculatie OO-NEY, landde op 6 januari in Antwerpen na een vlucht vanuit de fabriek in Sao Jose dos Campos, nabij Sao Paulo, en zal zijn thuisbasis hebben op de luchthaven van Brussel. De goedkeuring die ASL en JetNetherlands nu ontvingen is weer een belangrijke mijlpaal voor beide bedrijven, die recentelijk ook de nieuwe Dassault Falcon 2000LXS en de Embraer Legacy 650 aan hun snel groeiende vloot konden toevoegen. Deze toestellen zullen gebruikt worden voor commerciële chartervluchten.

Het toestel wordt door ASL onderhouden en gebruikt namens een anonieme eigenaar en heeft sinds de levering in Antwerpen reeds 30 uren gevlogen. De OO-NEY overtrof volgens ASL op deze vluchten alle verwachtingen op vlak van performantie, efficiëntie, comfort en betrouwbaarheid. De nieuwe jet heeft de de stilste, breedste en hoogste cabine in zijn categorie en is daarenboven uitgerust met de breedste cabine ramen. De cabin altitude (de drukhoogte in de cabine) is één van de laagste op de markt, met een maximum van 6000 voet op de maximale kruishoogte van 45.000 voet, en biedt de passagiers zo een ongeëvenaard comfort.

Embraer Legacy 450

Embraer Legacy 450

Ook in de cockpit vormen comfort, efficiëntie en betrouwbaarheid de rode draad. De crew heeft een volledig digitaal fly-by-wire systeem met extra bescherming voor de vlieglimieten van het toestel en heeft toegang tot alle gewenste informatie en functies door het nieuwe Rockwell Collins Proline Fusion geïntegreerd avionics systeem met synthetic vision, automatisch remsysteem en autothrottles. Om met nog wat meer technische termen te gooien is de cabine ook uitgerust met het Honeywell Ovation Select Cabin Management System en is er een Nespresso machine, microgolfoven en volledig afsluitbaar toilet geïnstalleerd.

De Legacy 450 heeft momenteel een bereik van 2.545 nm (4.713 km) op een maximum vlieghoogte van 45.000 voet en kan een kruissneheid bereiken van Mach .83, zo’n 1.017 km/h, wat de Legacy 450 dan ook meteen het snelste toestel in zijn klasse maakt. Het maximale bereik van het toestel zal binnenkort vergroot worden tot 2900 nm (5370 km), wat directe vluchten van Brussel naar Quebec, Doha, Lagos of Astana mogelijk zal maken.

Foto’s: ASL en Embraer