Aeroflot herstart vluchten naar Egypte

Na bijna tweeënhalf jaar start Aeroflot terug vluchten van Moskou naar Caïro. Dat maakte de maatschappij deze week bekend. Vanaf 11 april vliegen de Russen drie keer per week naar de Egyptische hoofdstad, met dagelijkse vluchten tijdens het piekmoment tussen 11 juni en 1 juli.

Na de crash van Metrojet vlucht 9268 in oktober 2015 – waarbij alle 224 mensen (voornamelijk Russen) omkwamen – verbood Vladimir Poetin alle vluchten tussen Rusland en Egypte, na vermoedens van terrorisme. Ook andere landen namen maatregelen, maar de meeste daarvan zijn ondertussen al terug opgeheven. In december vorig jaar werd het Russische verbod opgeheven, waarna er al snel geruchten kwamen over een heropstart van vluchten door Egyptair of Aeroflot.

De nieuwe vluchten zijn goed nieuws voor het Egyptische toerisme, dat zwaar te lijden had onder het verbod. Een groot deel van hun inkomsten was afhankelijk van Russen die hun vakantie in Egypte doorbrachten. De opheffing komt er niet toevallig kort nadat het Russische Rosatom toestemming kreeg om in Egypte een nucleaire fabriek ter waarde van 21 miljard dollar te bouwen, een contract dat eind vorig jaar door Poetin ondertekend werd.