Eerste crash met B737 MAX 8 van Lion Air in Indonesië

Vannacht is een B737 MAX 8 van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air neergestort in de Javazee. Alle 189 inzittenden kwamen daarbij om het leven. De oorzaak van de crash is nog onbekend.

Lion Air-vlucht 601 steeg vanochtend om 06:20 op van de luchthaven van Jakarta voor een binnenlandse vlucht naar Pangkal Pinang. Het toestel verdween echter na enkele minuten na het opstijgen van de radar en belandde in de Javazee. Daarbij kwamen alle 181 passagier en 7 bemanningsleden om het leven.

Het toestel met registratie PK-LQP werd midden augustus afgeleverd aan Lion Air en is dus een fabrieksnieuw toestel. Ondertussen zijn in de zee al de eerste brokstukken en lichamen gevonden. Volgens de Indonesische luchtvaartautoriteiten is er nagenoeg geen kans meer op overlevenden.

Tot juni 2016 stond Lion Air op de zwarte lijst van de EU van luchtvaartmaatschappijen die niet in Europa mogen vliegen wegens veiligheidsredenen. Lion Air is een lowcostmaatschappij en de grootste luchtvaartmaatschappij in Indonesië.