American stopt Chicago-Brussel na 22 jaar

American Airlines is van plan om haar (nu nog) dagelijkse vlucht tussen Chicago O’Hare en Brussels Airport stop te zetten op 6 november van dit jaar. Jim Faulkner, een woordvoerder voor American Airlines, zegt dat er verschillende redenen tot de beslissing tot stopzetting geleid hebben. “Hoge olieprijzen, een wereldwijd verzwakte economie en verminderde vraag hebben de resultaten van de route allemaal beïnvloed, zodanig dat het onhoudbaar werd op de lange termijn”, zegt Faulkner. Hij merkte wel op dat American Airlines Brussel zou blijven aanvliegen met de dagelijkse New York-vlucht.

Eén van Americans schatbewaarders, Beverly Goulet, vertelde dinsdag op een transportconferentie georganiseerd door Deutsche Bank dat American ongeveer een halve procent minder capaciteit zou aanbieden in het vierde kwartaal dan eerder was gepland. Ter referentie: de dagelijkse Chicago-Brussel retourvlucht zou in een doorsnee maand ongeveer 56 miljoen ‘Available Seat Miles’ opleveren. Dat vertegenwoordigt 0,46 procent van de 12.31 miljard ASM’s die American vorig jaar in november aanbood, maar er zijn nog veranderingen op komst.

De lijndiensten vanuit Chicago en New York naar Brussel werd door American Airlines in mei 1989 gestart. De New York-vlucht werd een poosje geannuleerd tussen oktober 1997 en mei 2004, maar Chicago bleef de hele tijd doorgaan. Vluchten werden zo goed als altijd uitgevoerd met een Boeing 767 (zowel -200 als -3OO), behalve in 1993 (DC-10) en 2009 (777). Er was vanaf april 1993 ook een (kortstondige) vlucht tussen Dallas/Fort Worth en Brussel, maar die werd al na vijf maanden stopgezet.