Qantas stopt vluchten door wilde stakingen

De Australische luchtvaartmaatschappij QANTAS heeft besloten om al haar vliegtuigen (zowel de regionale als de mainline vloot) voor onbepaalde tijd aan te grond te houden. Als een gevolg zijn voorlopig alle binnenlandse en internationale vluchten geannuleerd. Het bestuur van de luchtvaartmaatschappij hoopt hiermee een krachtig signaal te geven aan drie vakbonden waarmee het al een tijd in conflict ligt. De werknemers die aangesloten zijn bij de ALAEA, TWU of AIPA worden vanaf maandag 18 uur lokale tijd in Sydney belet aan het werk te gaan. Ze zullen zolang ook niet worden uitbetaald.

Aan de basis van deze ingrijpende beslissing liggen de onregelmatige prikacties en stakingen die de leden van de drie vernoemde vakbonden de voorbije weken inlasten. De luchtvaartmaatschappij moest daardoor noodgedwongen enkele vluchten annuleren en de verstoringen in het netwerk hebben QANTAS al 68 miljoen Australische dollar (51,5 miljoen euro) gekost. Hoewel de maatregel dus pas maandag ingaat, zijn “individuele reacties op onze beslissing onvoorspelbaar” en kan de “gespannen sfeer” voor problemen zorgen de komende dagen. Vliegtuigen die momenteel onderweg zijn, zullen doorvliegen naar hun bestemming en daarna aan de grond blijven.

© H. Goussé

“Dit is een crisissituatie voor Qantas,” zei ceo Alan Joyce in een persmededeling. “Als de actie doorgaat zoals de vakbonden beloofd hebben, zullen we geen andere keus hebben dan Qantas stukje bij beetje stop te zetten”. Ondertussen heeft concurrent Virgin Australia al 40.000 extra zetels ter beschikking gezet. “De grote ironie in heel dit verhaal is dat Virgin – onze grootste concurrent – minder betaalt, minder vakbonden heeft en dat het haar grote onderhoudsbeurten in het buitenland laat uitvoeren. Daar is echter geen spoor van druk of protest van vakbonden te bespeuren,” merkt Joyce cynisch op.

Qantas is van mening dat er geen andere keuze was om de vakbonden tot bedaren te brengen en ‘realistische deals’ te kunnen maken. “De acties van de vakbonden hebben de bedoeling om onze klanten weg te jagen. Het is al onmogelijk geworden om de klanten van onze onderhoudsdivisie te bedienen. Ze maken onze strategie en ons merk kapot. Ze zijn het bedrijf bewust aan het destabiliseren. En er is geen einde in zicht”. Volgens ceo Joyce staakt met niet alleen uit onvrede met het loon, maar willen de vakbonden “ons ook dicteren hoe we ons bedrijf moeten leiden”. “We kunnen niet toegeven aan hun extreme eisen, want dat zou de Qantas Group uiteindelijk in gevaar brengen”.

Avatar courtesy of Soon Gyu Ko