Wordt Qatar Airways nieuw lid voor Oneworld?

Oneworld, de alliantie rond British Airways en American Airlines, zegt op acht oktober een belangrijke mededeling te gaan doen. Het evenement gaat volgende maandag door in New York en zou volgens insiders georganiseerd worden om een nieuw lid aan te kondigen. Onder de aanwezigen zouden Bruce Ashby, de chief executive van Oneworld, Tom Horton, voorzitter en ceo van American Airlines en Willie Walsh, de ceo van International Airlines Group (IAG) zijn.

De aankondiging komt er in een periode van geruchten over een mogelijke toetreding van Qatar Airways, waardoor analisten nu vermoeden dat alles eindelijk in kannen en kruiken is. De maatschappij is de voorbije jaren al gelinkt aan elk van de drie grote allianties: Star Alliance, Oneworld en Skyteam. Het binnenhalen van Qatar Airways zou een goeie zet zijn voor Oneworld, dat daarmee als eerste van de Grote Drie een maatschappij uit het Midden-Oosten in haar rangen zou hebben.

Door het feit dat ook Royal Jordanian Airlines al lid is van Oneworld, zet alleen nog maar meer druk op de twee andere concurrenten. Zij moeten zich nu reppen om samenwerkingen met Emirates of Etihad uit de brand te kunnen slepen. Ook SriLankan Airlines zal eind volgend jaar de Oneworld-rangen vervoegen. Uit het kamp van Qatar Airways wordt echter in alle toonaarden gezwegen, de maatschappij bevestigt noch ontkent de geruchten over een eventuele toetreding.