TransAsia annuleert vluchten om piloten te trainen

TransAsia Airways heeft negentig vluchten geannuleerd en stuurt al haar actieve ATR-piloten op bijscholing op bevel van de Taiwanese luchtvaartaurotiteiten. Dat is een gevolg van de crash van één van haar ATR’s vorige week. De turboprop, met aan boord 53 passagiers en bemanningsleden, stortte op 4 februari drie minuten na het opstijgen neer in een rivier nabij de hoofdstad Taipei. Minstens veertig mensen kwamen toen om, drie zijn nog steeds vermist.

Onderzoekers zeiden op 6 februari al dat beide Pratt&Whitney-motoren het niet meer deden in de korte vlucht. “Al onze 71 ATR-piloten zullen deelnemen aan vaardigheidstesten die door de Civil Aviation Authority zullen worden afgenomen en die ongeveer vier dagen zullen duren,” klonk het in een mededeling. Er zullen ook externe professionals aan de tests meewerken om alles op tijd rond te krijgen.

© ATR Aircraft

Een woordvoerder van de Aviation Safety Council van Taiwan, Thomas Wang, heeft bevestigd dat de informatie uit de Flight Data Recorder aantoont dat er een alarm voor de rechtermotor is afgegaan zo’n 37 seconden na het opstijgen, maar dat onmiddellijk daarna de linkermotor is afgezet. “De piloten hebben niet de normale procedure gevolgd,” voegde hij eraan toe. Het ziet er dus naar uit dat ze daardoor zelf de situatie verergerd hebben.

De bijscholing is een tweede maatregel die door de CAA aan TransAsia wordt opgelegd. Vorige week, amper een dag na de fatale crash, werd de luchtvaartmaatschappij en haar dochter Uni Air al opgelegd om extra inspectierondes in te plannen met betrekking tot de systemen voor motoraandrijving en brandstof op alle gelijkaardige Pratt&Whitney-motoren op haar dertien exemplaren sterke vloot ATR’s.

Het toestel dat bij vlucht GE235 betrokken was, was nog een relatief nieuw toestel dat pas in april vorig jaar door de producent aan TransAsia werd afgeleverd. Uit een statement van CEO Peter Chen valt af te leiden dat het toestel op 26 januari voor het laatst in onderhoud is gegaan. Dit is het derde fatale ongeluk in een periode van drie jaar voor de maatschappij en het tweede in amper 12 maanden. Vorig jaar kwamen 48 mensen om bij de crash van GE222 in Penghu.