Air France krimpt vloot in met 14 toestellen en schrapt 2900 jobs

Vandaag heeft Air France de details bekend gemaakt van een nieuw herstructureringsplan dat afgelopen donderdag door het bestuur van Air France-KLM werd goedgekeurd. Omdat onderhandelingen met piloten over meer flexibiliteit en lagere lonen afsprongen, moet de maatschappij nu naar eigen zeggen op de vloot en het netwerk besparen.

Air France kondigde vandaag aan 2.900 personeelsleden tegen 2017 op straat te moeten zetten. Het grondpersoneel wordt het hardst getroffen met 1.700 ontslagen. Bij het vliegend personeel gaat het om 300 piloten en 900 cabin crew.

Dat is allemaal het gevolg van de inkrimping van de vloot en het netwerk dat Air France zal doorvoeren. In het voorjaar van 2016 zullen vijf toestellen de vloot verlaten. In het najaar volgen er nog eens negen toestellen. In totaal zullen er tegen 2017 dus veertien langeafstandstoestellen de vloot verlaten en hierdoor zal het langeafstandsnetwerk met tien procent worden verkleind. Het gaat voornamelijk om de A340-toestellen.

8690693206_e66cb993d1_o

Behalve de langeafstandsvloot verkleinen zou Air France ook willen afzien van de levering van haar B787’s. De Air France-KLM groep heeft een bestelling uitstaan voor negentien B787-9’s en zes B787-10’s. Van die bestelling zijn twaalf B787-9’s voorzien voor Air France, de overige voor KLM.

Vooral de bestemmingen in Azië zullen de gevolgen voelen van de vlootverkleining. Er zouden vijf routes sneuvelen,  waarvan de meeste of allemaal in Azië. Verder zal Air France ook de frequentie van een aantal bestemmingen moeten herzien.

Air France heeft al sinds begin jaren negentig geen mensen meer moeten ontslaan, maar heeft zijn personeelsbestand kunnen doen krimpen met natuurlijke afvloeiingen.

Foto: Yannick De Bel