Cimber heeft te weinig piloten: vluchten geannuleerd

Het Deense Cimber – een dochtermaatschappij van Scandinavian Airlines – zal vanaf nu tot midden mei zo’n 760 vluchten annuleren omdat het niet genoeg piloten heeft. Het gaat vooral om vluchten binnen Denemarken, maar er worden geen routes gestopt. Wel zullen er frequenties worden verminderd.

In december 2014 nam SAS Cimber over en besliste het om de nieuwe dochter de regionale vluchten en verbindingen op korte afstand te laten uitvoeren. Daarvoor had het een vloot van twaalf Bombardier CRJ900’s. Om die groei mogelijk te maken, transfereerde Scandinavian Airlines een groep piloten naar Cimber, maar door een grote expansie bij het moederbedrijf werden velen daarvan teruggeroepen en blijft Cimber met een gat in haar personeelsbestand achter.

“Sommigen onder hen vlogen voordien al voor SAS en hadden in hun contract een clausule waarbij ze als eerste konden terugkomen als er een uitbreiding zou komen,” zei Knut Morten Johansen van SAS. In plaats van op het laatste moment de gaten op te proberen vullen, werd de beslissing genomen om een andere diensten te annuleren en zo meer zekerheid te geven aan de passagiers. Hij benadrukte dat SAS in dezelfde periode zo’n 130.000 vluchten zal uitvoeren.

Ondertussen heeft SAS ruim 220 piloten aangeworven om de uitbreiding mogelijk te maken. Daarvoor kreeg het 1.750 cv’s toegestuurd, maar het probleem lag vooral bij de tijd die nodig is om de nieuwe piloten te kwalificeren op de CRJ900. “We zijn uiteraard niet tevreden over de situatie die zich nu voordoet, maar we doen ons best om er mee om te gaan,” zei Johansen. SAS is ervan overtuigd dat het probleem tegen de zomer opgelost zal zijn.