Brussel zal de eerste internationale bestemming worden van de Solar Impulse, het Zwitserse vliegtuig op zonne-energie. Het toestel komt tussen 2 en 23 mei naar Brussel waar het een week lang tentoongesteld zal worden in het kader van de Green week. Nadien zal het toestel verder vliegen naar de luchthaven van Le Bourget in Parijs voor de 49ste Internationale Lucht- en Ruimtevaartbeurs in juni.
De Solar Impulse, registratie HB-SIA, is een viermotorig toestel dat enkel en alleen in de lucht wordt gehouden door zonne-energie. Het project startte in 2003 en wordt gefinancierd door privébedrijven waarvan de belangrijkste Deutsche Bank, Omega en Solvay zijn. Het vliegtuig is ontworpen om 36 uur lang in de lucht te blijven en maakte op 3 december 2009 zijn eerste testvlucht in Dübendorf. Afgelopen zomer slaagde de Solar Impulse er in om een vlucht van 26 uur te maken, waarvan zo’n 9 uur ’s nachts plaatsvond. De aankomende vlucht naar Brussel is dus een nieuwe volgende stap in het project. In 2012 wil het team met een tweede toestel de wereld rondvliegen.
©Solar Impulse
De Solar Impulse zal dus voor de eerste keer in zijn bestaan buiten Zwitserland vliegen. Voor het hele team zal het een grote technische uitdaging worden om zo’n ‘verre’ vlucht mogelijk te maken. Door het statuut van experimenteel vliegtuig zijn er veel procedures en toestemmingen nodig om de verschillende luchtruimen op weg naar Brussel te doorkruisen.
Het toestel zal vanaf 2 mei klaarstaan zodat, wanneer de weersomstandigheden het toelaten, er gevlogen kan worden. Ten laatste op 23 mei moet de Solar Impulse op Brussels Airport landen, waar het tot 29 mei zal worden tentoongesteld in het kader van de Green week, de jaarlijkse conferentie in verband met het Europese milieubeleid.
Arnaud Feist, ceo van The Brussels Airport Company, is erg enthousiast om het toestel op de tarmac van Brussels Airport te mogen verwelkomen. “Het brandstof- en CO2-vrije toestel mag gelden als hét symbool van de technologische inspanningen van de luchtvaart voor het gebruik van nieuwe materialen en nieuwe energievormen.”
©Solar Impulse
Solar Impulse
- Vleugelbreedte: 63,4 m (Ter vergelijking, een A340-600 = 63,45 m)
- Lengte: 21,85 m
- Maximale startgewicht: 2000 kg
- 12.000 zonnecellen voeden vier motoren van elk 10 pk
- Opstijgsnelheid: 35 km/u
- Kruissnelheid: 70 km/u
- Hoogte: 8.500 m met een maximum van 12.000 m