Spanair stopt ermee

Gisterenavond laat heeft de Spaanse luchtvaartmaatschappij Spanair besloten om alle operaties onmiddellijk stop te zetten. Deze beslissing kwam er nadat de Catalaanse overheid besloot om de maatschappij niet langer financieel te steunen. Hiermee komt een einde aan het 26-jarige bestaan van de maatschappij.

“Spanair informeert dat de maatschappij deze avond de beslissing heeft genomen om haar operaties vanaf vannacht te staken. De laatste commerciële vlucht zal om 22:00 op 27 januari 2012 landen”, stond er vanavond op website van Spanair te lezen. De Catalaanse overheid, die sinds 2008 voor 84,6 procent mede-eigenaar was na de aankoop van aandelen van Scandinavian Airlines, zegt dat ze de maatschappij financieel niet meer kan steunen. Het huidige economische klimaat en wetgeving opgelegd door de Europese commissie inzake subsidiëring maakten het onmogelijk om Spanair te helpen.

Spanair had echter nog één laatste hoop, en dat was dat Qatar Airways aandelen zou kopen van de maatschappij en zo mede-eigenaar zou worden. Qatar Airways heeft namelijk de financiële slagkracht om een noodlijdende maatschappij zoals Spanair er terug financieel bovenop te helpen. Toch liepen die overnamegesprekken, tot grote spijt van de Catalaanse overheid, vast waardoor Spanair niet meer over genoeg financiën beschikt om verder te blijven opereren.


©Yannick De Bel

Hoewel de maatschappij al jaren verlieslatend was, kreeg Spanair een grote klap te verwerken op 20 augustus 2008. Toen crashte een MD-82 vlak na het opstijgen vanaf de luchthaven Madrid Barajas. Het was één van de dodelijkste crashes ooit uit de Spaanse luchtvaartgeschiedenis, met 154 doden tot gevolg. Sindsdien ging het nog meer bergaf met de maatschappij.

De vloot van Spanair bestond tot op vandaag uit 29 toestellen, waarvan voornamelijk A320’s en A321’s, maar ook nog enkele MD-80’s. Op enkele jaren tijd kromp de vloot bij Spanair al met een twintigtal toestellen. Het bedrijf telde een kleine 4000 personeelsleden.

Avatar by Jussi Seppala