Skyways en dochter City Airline gaan kopje onder

2012 blijkt een moeilijk jaar te zijn voor Europese luchtvaartmaatschappijen. De economische moeilijkheden zijn voor sommige airlines dan ook onoverkomelijk, kijk maar naar de faillissementen van Spanair en Malév eerder dit jaar. Deze maand nog ging ook de Deense prijsvechter Cimber Sterling op de fles (lees het Flightlevel-artikel van 4 mei). Minder dan drie weken later is het de beurt aan het Zweedse Skyways Express en City Airline, die allebei sterke banden hadden met Cimber Sterling.

De operaties van de luchtvaartmaatschappijen Skyways Express en haar dochteronderneming City Airline werden met onmiddellijke ingang gestaakt. Dinsdag (22 mei) werd ook het faillissement aangevraagd. “De eigenaars van het bedrijf hebben beslist om niet langer financiële steun te verlenen en de raad van bestuur was bijgevolg verplicht om alle betalingen en vluchten te staken,” zei de luchtvaartmaatschappij in een statement op haar website.

Die eigenaar is Mansvell Enterprises, een naam die bij de aandachtige lezer misschien wel een belletje doet rinkelen. De in Cyprus gevestigde investeringsmaatschappij was ook de eigenaar van Cimber Sterling, dat korte tijd geleden ook al de boeken neerlegde. In juni vorig jaar had Mansvell een meerderheidsaandeel verworven in de Deense maatschappij en er waren plannen voor een verregaande samenwerking met Skyways en City Airline.

© Wikimedia Commons

Het bestuur kwam echter op die beslissing terug en besloot een bocht van 180 graden te nemen. De noodlijdende luchtvaartmaatschappijen werden niet langer een financieel hand boven het hoofd gehouden, waardoor ze een vogel voor de kat werden. “We zijn ver gekomen in onze strijd om het tij te keren, maar na het faillissement van Cimber was het zo goed als onmogelijk om hiermee verder te gaan,” zei Mikael Wangdahl, de ceo van Skyways en City Airline.

Skyways en City Airline hadden een vloot van Fokker 50’s, BAe-146’s en Embraers, die ze inzetten op binnenlandse routes in Zweden en naar verschillende Europese steden. Vorige zomer was er ook nog het plan om op weekdagen tot twee keer per dag met de Embraers tussen het Zweedse Jongköping en Brussels Airport te vliegen. De vluchtschema’s werden ingeladen, maar uiteindelijk kwamen de vluchten er toch niet door.

Avatar courtesy of Andreas Fietz