Air Malta krijgt 130 miljoen euro staatssteun

De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor de Maltese overheid om een storting van 130 miljoen euro door te voeren op de rekeningen van Air Malta, de noodlijdende nationale luchtvaartmaatschappij. Die moeten grondige herstructureringen mogelijk maken. Na een volgens de E.C. “diepgaand onderzoek” zal het voorgestelde reddingsplan haar effect niet missen en ligt de financiële steun van overheid “in lijn met de Europese regels voor staatssteun”.

In november 2010 keurde de Commissie nog een lening van 52 miljoen euro goed voor de Air Malta, op voorwaarde dat de Maltese overheid binnen de zes maanden met plannen voor een herstructurering op de proppen kwam. In mei 2011 bracht Malta de E.C. ervan op de hoogte dat het plan 130 miljoen euro vers kapitaal nodig zou hebben. Dat zou mogelijk in strijd zijn met de zogenaamde “EU Rescue and Restructuring Guidelines”, dus begon Europa in januari dit jaar haar meer uitgebreide onderzoek.


© Pieter-Jan Van de Vijver – airliners.net

Daaruit bleek dat het herstructureringsplan “gebaseerd is op realistische veronderstellingen en Air Malta binnen een redelijke termijn weer leefbaar kan maken”. De Commissie zei dat het stopzetten van bepaalde routes geen “vervormingen in de concurrentie” zou teweegbrengen. Air Malta zal verder ook grond en andere assets verkopen en via een privébank een lening aangaan om de kosten van de herstructurering te kunnen dragen.

Louis Farrugia is de voorzitter van de Raad van Bestuur van Air Malta en zei dat de beslissing van de Commissie betekent dat “de luchtvaartmaatschappij verder kan ondernemen, wetende dat de financiële positie versterkt kan worden en er investeringen kunnen gebeuren in het personeel en de operaties, terwijl de airline haar huidige verlieslatende positie inruilt voor een winstgevende”. CEO Peter Davies merkte wel op dat de E.U. streng zal toekijken op de precieze uitvoering van het voorgestelde plan.

Lees ook onze andere artikels hierover:
Europese Commissie twijfelt over Air Malta (15/02/2012)
Drastische afvloeiing bij Air Malta (28/06/2011)