Air Malta verwacht beperkt verlies en is op weg naar winstgevendheid

Air Malta verwacht het verlies voor het huidige fiscale jaar, dat in maart 2016 eindigt, te beperkten tot 4 miljoen euro. Dat werd bekend gemaakt tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van Air Malta. Daarmee is de maatschappij langzaamaan terug op weg naar winstgevendheid.

Air Malta verwacht het fiscale jaar 2015-2016 af te sluiten met een beperkt verlies van 4 miljoen euro. Daarmee doet de maatschappij het beter dan vorig jaar toen Air Malta 16,4 miljoen euro in het rood dook.

“De resultaten voor de eerste zes maanden van het huidige financiële jaar bevestigen dat het bedrijf 8,7 miljoen euro beter af is dan vergeleken met de eerste zes maanden van vorig jaar,” zei voorzitter Maria Micallef tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van Air Malta. “Als deze positieve trend zich voortzet, en als we geen uitzonderlijke omstandigheden of stakingen tegenkomen, eindigen we het herstructureringsprogramma met een verlies van ongeveer 4 miljoen euro.”

Toen de maatschappij in 2012 een door de EU goedgekeurde herstructureringsprogramma startte, maakte de maatschappij nog 78 miljoen euro verlies. De maatschappij slaagde er de voorbije jaren in dat verlies te verkleinen en is goed op weg naar zwarte cijfers.

Malta International Airport plc

Behalve een productiviteitsverhoging van 25 procent van het personeel is Air Malta ook op zoek naar een strategische partner om zo verder de kosten te drukken.

“Hoe we ook onze kosten beperken, we zullen nooit met dezelfde invloed kunnen onderhandelen zoals de grote maatschappijen die honderden vliegtuigen hebben. We zullen niet dezelfde brandstofprijzen kunnen onderhandelen, onderhoud, IT-systemen en allerlei andere contracten. In een industrie die hoofdzakelijk is gedreven door kosten en prijszetting, betekent dit dat we niet evenwaardig zullen kunnen concurreren,” zei Micallef.

Door een strategische alliantie met een andere luchtvaartmaatschappij aan te gaan, hoopt de maatschappij zo mee te kunnen profiteren van schaalvoordelen.