Bevestigd: ‘ongeval’ in Harare was oefening

Persagentschap AFP meldde donderdag (5 augustus) dat een Boeing 767 betrokken was geraakt in een ongeval op de luchthaven van Harare, in de hoofdstad van Zimbabwe. Volgens de eerste berichten kwam het vliegtuig uit Londen, waaruit we konden afleiden dat het eigendom was van Air Zimbabwe.

Andere nieuwsberichten volgden al snel met meer informatie en konden ons vertellen dat het ongeluk had plaatsgevonden tijdens de landing. Er was veel vuur te zien, maar er zouden geen doden zijn gevallen. Enkele passagiers zouden wel gewond zijn geraakt. Dat vernamen we van David Chawota, een official van de Zimbabwaanse luchtvaartautoriteit.


© Wongwei – airliners.net

Ongeveer een uur na de eerste berichten, kwam de ceo van Air Zimbabwe naar buiten met een verklaring. “Ik kreeg telefoon van de autoriteiten dat één van onze toestellen betrokken was in een ongeluk op de luchthaven van Harare, maar daar weet ik helemaal niks van. Voor alle duidelijkheid: we zijn er niet bij betrokken”.

Ook mensen van South African Airways en Kenya Airways ontkrachtten de meldingen als zou er een ongeval zijn gebeurd. “Er is een driloefening aan de gang,” hoorden we van een official van Kenya Airways. “We wisten er ook niks van, maar er zijn ambulances en brandweerwagens naar de luchthaven gereden om het echt te doen lijken”.

Intussen heeft ook Dhr. Chawota bevestigd dat het om een oefening gaat. “Dit was een voorbereiding om alle diensten op elkaar af te stemmen. We simuleerden een ongeluk waarbij een groot toestel de baan afschoot en in brand vloog, waarbij 140 doden vielen,” zei hij.

Laatste update: 05/08/2010 13:10
Avatar courtesy of A J Best