Geen 747-8F voor TNT, keuze valt op 777F

De zaken gaan goed bij TNT Airways Belgium, de Belgische luchtvaarttak van de Nederlandse pakjesdienst TNT. Heel goed zelfs, want er komen in 2011 zeker 3 fabrieksnieuwe langeafstandstoestellen in dienst. Het gaat om de Boeing 777F en de vliegtuigen zullen allemaal ingezet worden op de lucratieve Aziatische routes vanuit Luik. Dat staat te lezen in een brief die managing director Niky Terzakis aan de personeelsleden stuurde en die Flightlevel dinsdag (10 augustus) kon inkijken.

TNT B744F
© Zege – airliners.net

“Sinds we van start zijn gegaan met onze activiteiten op de lange afstand, hebben we ons succesvol kunnen positioneren op de Aziatische markt. We zijn erin geslaagd om te profiteren van de groeimogelijkheden van deze boomende markt. De introductie en het inzetten van de Boeing 747ERF was een sleutelstuk en een doorslaggevend element die bijdroegen tot het geboekte succes. Ook de gebruikte strategie om samen te werken met Emirates Airlines was hierin belangrijk,” zo staat er te lezen.

Dat de Aziatische routes – TNT vliegt onder meer naar Hong Kong, Shanghai en Shenzen – een goudmijn zijn, blijkt uit het feit dat de drie grootste toestellen louter daarop worden ingezet. “U bent er zich wellicht van bewust dat we nu 3 Boeing 744ERF’s gewijd hebben aan onze vluchten tussen Luik en Azië”. De routes zijn zodanig succesvol dat er nóg meer capaciteit zal worden ingezet. “Vanaf september [2010] zullen we daar een vierde toestel aan toevoegen, door middel van een wet-lease van een extra B744F”.

Cargolux B747-8F
© Royal S King – airliners.net

“Gedurende de laatste 2 jaar hebben we de ontwikkeling van de Boeing 747-8F op de voet gevolgd omdat we geloofden in de toekomst van dit vliegtuig. We dachten dat dit ons toekomstig toestel zou zijn, om verder uit te breiden. Het is ons nu echter duidelijk geworden dat het vliegtuig niet de gedachte prestaties zou kunnen afleveren. We overwogen daarom om voor de 777LRF te kiezen en dat is uiteindelijk ook de keuze geworden”.

“Het is me een genoegen u te melden dat TNT in de loop van 2011 drie zulke toestellen mag ontvangen. Sinds vorige week heeft de Supervisory Board van de TNT Group ons de toestemming gegeven voor de aankoop van de 777LRF. De levering van het eerste toestel staat momenteel gepland voor augustus 2011. De drie vliegtuigen in kwestie zullen naast onze bestaande vloot van B744ERF’s naar Azië vliegen en worden zuiver als uitbreiding gebruikt”.

Onder meer Qatar Airways gebruikt de B777F
© Sharpshooter – airliners.net

“U hebt ten slotte ook ongetwijfeld de communicatie van vorige week in verband met het contract voor de NATO gelezen en bent op de hoogte van het feit dat we eind 2011 ook een Boeing 757F aan onze vloot zullen toevoegen. We zijn ook een middelgroot vrachtvliegtuig (d.i. een B767) aan het overwegen, maar zijn nog niet tot een conclusie gekomen. We hebben besloten om nog meer tijd te nemen en de business cases verder te onderzoeken. Hoogst- waarschijnlijk zullen we in tussentijd een B767 wetleasen”.