IAG terug naar winst, verliezen Iberia dalen

De International Airlines Group (IAG), die de maatschappijen British Airways en Iberia omvat, rapporteert voor het afgelopen kwartaal een operationele winst van 245 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg voor diezelfde periode het verlies nog 4 miljoen euro. Daarmee komt Europa’s derde grootste luchtvaartmaatschappij terug in de zwarte cijfers.

De reden voor het goede resultaat ligt aan de zware herstructurering die het Spaanse Iberia doorvoert. Zo’n 1.700 jobs zijn bij Iberia al geschrapt en tegen 2014 zouden dat er in totaal 3.000 moeten zijn. De maatschappij zal zich met de herstructurering vooral focussen op de langeafstandsroutes terug winstgevend te maken terwijl de lagekostenmaatschappij Vueling en dochter Iberia Express zich concentreren op de kortere routes. De hele herstructurering heeft al zo’n 700 miljoen euro gekost, maar Iberia heeft daardoor wel voor de eerste keer in drie jaar tijd de verliezen kunnen beperken. De maatschappij zit al in het rood sinds British Airways en Iberia fuseerden in 2011.


©Yannick De Bel

Het afgelopen kwartaal bedroeg het verlies bij Iberia 35 miljoen euro ten opzichte van 93 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. British Airways daarentegen kon het afgelopen kwartaal rekenen op een winst van 247 miljoen euro. Enkele jaren geleden zat de Britse maatschappij ook in de financiële problemen maar ontslagen, dalende lonen en een betere competitiviteit zorgden bij British Airways voor een ommekeer. Lagekostenmaatschappij Vueling was het afgelopen kwartaal goed voor een winst van 27 miljoen euro.

De CEO van IAG, Willie Walsh, verwacht dat tegen 2015 de groep een operationele winst van 1,6 miljard euro kan boeken. De winstverwachting voor 2013 is nog niet definitief vastgelegd, maar zou rond het winstresultaat van 2011 (485 miljoen euro) liggen.