ATC 24 uur in staking, Belgisch luchtverkeer lam

Belgocontrol, het autonoom overheidsbedrijf dat instaat voor de luchtverkeersleiding (ATC) in België, is momenteel aan het staken. Belgocontrol heeft de actie maandag bekendgemaakt. Belgocontrol hoopte de actie nog te vermijden tijdens een bijeenkomst met de vakbonden dinsdagochtend, maar is daar niet in geslaagd. Het is onduidelijk wat de eis is van de vakbonden en personeelsleden.


© airliners.net – Radu Dobrescu. Overhead EBBR 

“Dit wil zeggen dat het gehele Belgische burgerlijke luchtruim tijdens deze periode (van dinsdag 14.00 uur tot woensdag 14.00 uur) gesloten zal zijn, met inbegrip van alle Belgische luchthavens, wat een negatieve impact zal hebben op alle vluchten”, luidt het in de mededeling van Belgocontrol. “De directie van het bedrijf ontving geen enkele informatie over de mogelijke eisen van de luchtverkeersleiders en heeft daarom meteen contact opgenomen met de vakorganisaties”, benadrukt Belgocontrol nog. Belgocontrol raadt alle passagiers aan om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij om de eventuele impact op hun vlucht te kennen.

Op Zaventem heeft Brussels Airlines alvast alle vluchten geannuleerd tot woensdag 14 uur. Brussels Airport roept de passagiers op om niet meer naar de luchthaven te komen.
De touroperators Thomas Cook en Jetairfly laten hun reizigers wel naar Zaventem komen. Vandaar worden er bussen ingelegd naar de luchthavens van Rijsel, Keulen, Düsseldorf of Maastricht. Ook voor reizigers die daar landen is er busvervoer naar Zaventem.

Deze staking is de zoveelste tegenslag van de luchtvaartmaatschappijen en hun klanten. In het begin van dit jaar legde de sneeuwstorm het vertrekkend en aankomend vliegverkeer lam. Vervolgens lag in april het hele vliegverkeer lam vanwege de algemeen bekende aswolk.

Verspreide NOTAM

DUE TO INDUSTRIAL ACTIONS OF ATC STAFF IN BELGIUM FOLLOWING AIR
TRAFFIC SERVICES ARE SUSPENDED
1A/EN ROUTE ATC IN EBUR UIR BELOW FL245
1B/EN ROUTE ATC IN EBBU FIR BELOW FL195
2/FIS IN EBBU FIR
3/APP/TWR ATC IN EBBR TMA AND CTR
ATS ARE AVBL IN ELLX TMA UP TO FL135 AND CTR
ALL ALLOCATED DEP SLOTS ARE CNL,EXC THE ELLX DEP SLOTS
EMERGENCY FREQ ARE WATCHED