Corendon toestel belandt naast baan in Schiphol

Op 2 oktober, om 19u15, raakte een toestel van de prijsvechter Corendon in Schiphol naast de baan. Het vliegtuig, een Boeing 737-400, kon niet tijdig tot stilstand komen en schoof negen meter achter de landingsbaan in de modder. Er waren 166 passagiers aan boord en er vielen geen gewonden. De luchtvaartmaatschappij hoopt het toestel morgen weer op de tarmac te zien.


© Benjamin Blum – ialriners.net

Het was bij de landing van vlucht 7H-603 uit Dalaman dat het misliep. De vlucht verliep netjes, maar om nog onbekende reden belandde het toestel achter de baan. Beide piloten kregen een alcoholtest, maar testten negatief. Volgens het politiekorps van de Nederlandse luchthaven staat het toestel met zijn voorwiel zo’n negen meter achter het einde van de baan. Een woordvoerster van Corendon meent dat het niet aan een piloterror te wijten valt, wel aan de weersomstandigheden. Er was inderdaad onweer op het moment van landing en er lag veel water op de landingsbaan. Die baan in kwestie, Schiphol-Oost, werd buiten gebruik gesteld.

De passagiers werden met bussen naar de terminal gebracht, hun baggage volgde later. Volgens de woordvoerder van Schiphol brak er geen paniek uit.

Het toestel in kwestie is een van de vier Boeing 737-400’s die de maatschappij in dienst heeft, met immatriculatie TC-TJF. Dat vliegtuig maakte in 1993 zijn eerste vlucht en vloog vervolgens bij Turkish Airlines, AnadoluJet en uiteindelijk sinds maart 2009 bij Corendon.


© NOS