Air India tevreden met toetreding tot Star Alliance

Na een jarenlange aanloopperiode trad Air India afgelopen zomer toe tot Star Alliance. Momenteel is de maatschappij gastheer van de jaarlijkse Chief Executive Board Meeting (CEB) van Star Alliance. De CEO’s van alle leden van de alliantie zijn bijeen in New Delhi om de plannen voor het komende jaar te bespreken.

De positieve effecten zijn er al wel: het aantal transferpassagiers bij Air India is het afgelopen halfjaar met 33 procent gestegen, zei topman Rohit Nandan in New Delhi. Voornamelijk op de belangrijkste hubs New Delhi en Mumbai, maar ook op luchthavens als Heathrow en Newark.

Air India ziet verdere mogelijkheden om het vluchtennetwerk uit te breiden in Delhi en Mumbai. Positief nieuws kwam van alliantiepartner Air Canada, die in 2015 een nieuwe verbinding tussen Toronto en Delhi wil openen waardoor een nieuwe passagiersstroom ontstaat tussen Noord-Amerika en India.

© Star Alliance

De maatschappij wil met het oog op de groei van het aantal overstappers onder meer de transferprocedures op de luchthavens van Delhi en Mumbai verbeteren. Op Heathrow wil Nandan spoedig de vluchten afhandelen via Terminal 2, net als de andere 23 Star Alliance-carriers op de Londense luchthaven. Dit past volgens de organisatie in het streven naar de ontwikkelingen van seamless hubs, luchthavens waar passagiers naadloos kunnen overstappen van de ene op de andere airline. Op diverse grote hubs introduceert Star Alliance in 2015 een zogeheten Gold Track, waarmee premium passagiers vlot de veiligheidscontrole doorlopen.

© Star Alliance

Vandaag zei Air India dat het verwacht code-sharing afspraken te maken met de meeste andere leden van Star Alliance tegen maart volgend jaar. Vele leden doen dat onderling al, waaronder ook onze Belgische Brussels Airlines.

“We zijn momenteel aan het kijken naar een nauwere samenwerking met andere leden van Star Alliance. Tegen maart 2015 willen we ‘code-sharing’ afspraken maken met de meeste andere Star Alliance-leden,” zei voorzitter en gedelegeerd bestuurder bij Air India, Rohit Nandan.

Nandan sprak na afloop van de tweedaagse bijeenkomst de pers toe samen met Star Alliance CEO Mark Schwab en Chief Executive Board (CEB) voorzitter Calin Rovinescu, die eveneens de voorzitter en CEO is van Air Canada. Schwab noemde de samenwerking met Air India een “high quality” alliance, en zei dat de mate van samenwerking progressief aan het toenemen was tussen de maatschappij en de andere Star Alliance leden.

“India is de vijfdegrootste binnenlandse luchtvaartmarkt ter wereld en zal blijven groeien, zowel nationaal als internationaal. Daarom is het essentieel voor Star Alliance om een sterke vertegenwoordiging te hebben in deze markt,” zegt hij.

Schwab zei ook dat de downgrade van India’s veiligheidsmechanisme in de luchtvaart door de Amerikaanse FAA geen invloed zou hebben op Air India’s voorstel voor code-sharing afspraken met de andere Star Alliance-leden.

© Star Alliance

Ook zegt Air India de voorstellen van andere Star Alliance-leden voor Frequent Flyer programma’s (FFP) verbeterd te hebben, hetgeen passagiers nu de kans geeft om de zogenaamde frequent flyer miles te verdienen en verzilveren op een wereldwijd netwerk van 18.500 dagelijkse vluchten naar 1.321 bestemmingen in 193 landen.

De tijd dat Star Alliance vrijwel continu nieuwe luchtvaartmaatschappijen als lid verwelkomde is voorbij. Naast Air India is recentelijk wel het Ecuadoriaanse AeroGal aan het netwerk toegevoegd en begin 2015 zou Avianca Brasil nog volgen.