Airbus wil in de toekomst drijvende zwarte dozen

Vliegtuigbouwer Airbus wil de A350 en A380 in de toekomst uitrusten met uitwerpbare zwarte dozen. Bovendien zal Airbus er ook voor zorgen dat deze zwarte dozen blijven drijven. De uitwerpbare zwarte dozen maken het gemakkelijker de data te recupereren wanneer een vliegtuig in zee is gecrasht. De technologie wordt al langer toegepast in de militaire luchtvaart.

Er bevinden zich twee zwarte dozen achteraan in een vliegtuig: de Cockpit Voice Recorder (CVR) en de Flight Data Recorder (FDR). De Cockpit Voice Recorder neemt de gesprekken binnen de cockpit, communicatie met ATC en omgevingsgeluid op. De Flight Data Recorder registreert onder andere de snelheid, de hoogte, de locatie en de koers van het vliegtuig. Airbus wil de zwarte dozen aanpassen zodat ze beiden zowel de gegevens van de vlucht bijhouden als de gesprekken in de cockpit opnemen, een CVR en FDR in één dus. Eén zwarte doos zal dan uitgerust worden met de uitwerpbare technologie, de andere blijft gewoon zitten wanneer het toestel crasht.

Airbus heeft aan EASA (European Air Security Agency) toestemming gevraagd om deze wijzigingen aan te brengen aan de A350 en A380. Deze vliegtuigen worden vooral voor langeafstandsvluchten gebruikt, waardoor ze dus vaker over oceanen en zeeën moeten vliegen. De International Civil Aviation Organization (ICAO) stemt volgende maand over het voorstel om commerciële vliegtuigen uit te rusten met deze technologie.

NYCaviation

Airbus werkte sinds de crash van de Air France A330 op 1 juni 2009 al aan nieuwe manieren om data sneller terug te kunnen vinden. De A330 zou van Rio de Janeiro naar Parijs vliegen, maar stortte neer in de Atlantische oceaan. De zwarte doos werd pas twee jaar later teruggevonden.

Ook het afgelopen jaar waren er twee accidenten boven water. Malaysia Airlines vlucht MH370 verdween op 8 maart 2014 van de radar. Verondersteld wordt dat het vliegtuig op 8 maart in de Indische Oceaan is terechtgekomen, maar sinds die dag werd nog geen enkel spoor van de Boeing 777 teruggevonden. AirAsia-vlucht QZ8501 verdween op 28 december van de radar en stortte neer in de Javazee. De zwarte doos van de A320 werd pas na twee weken teruggevonden.