American Airlines 737 van de baan in Kingston


© Associated Press

91 mensen raakten gewond toen dinsdagavond (22 december) een American Airlines Boeing 737-800 van de baan schoof in Kingston, Jamaica. Het vliegtuig landde tijdens slecht weer en kon niet meer tijdig stoppen, waarna het tegen een hek aan het einde van de baan tot stilstand kwam. Het belandde met zijn neus op amper 3 meter van de Caraïbische Zee. 4 van de gewonden zijn er erg aan toe, maar volgens de luchtvaartmaatschappij is er niemand levensbedreigend gekwetst.

Vlucht AA-331 vertrok eerder die avond vanuit Miami, Florida voor een rechtstreekse vlucht naar Jamaica. Aan boord waren 148 passagiers, vooral vakantiegangers die de feestdagen in de zon wilden doorbrengen, en 6 bemanningsleden. Volgens Omar Lawrence, de Operations Coordinator op de luchthaven van Kingston, vond het incident plaats rond twintig over tien ’s avonds lokale tijd.


© Associated Press

Hoewel op foto’s te zien is dat de romp van de Boeing in verschillende stukken is gebroken, weigert Tim Smith, een woordvoerder van American Airlines, dit te bevestigen. Hij geeft wel toe dat er erge schade is aan de romp, met enkele scheuren en dat het landingsgestel aan één zijde van het vliegtuig is afgebroken. Voorzitter en CEO Gerard Arpey van AA zei dat “de zorg voor onze passagiers en bemanningsleden op dit moment onze hoogste prioriteit draagt”.


© The Times Online

Daryl Vaz, de Jamaicaanse Minister van Informatie, zei dat de meeste onder de 91 gewonde passagiers ondertussen (woensdagochtend) zijn ontslagen uit het ziekenhuis. Maar vier onder hen worden nog even ter observatie gehouden. Hij voegde eraan toe dat de meeste kwetsuren gebroken benen zijn en “natuurlijk ook schrammen en schaafwonden”. Velen onder hen zijn ook erg geschrokken, zei Vaz.


© Kevin Scott – airliners.net

Het vliegtuig betrokken bij dit ongeval is dat met registratienummer N977AN, sinds december 2001 in dienst bij American Airlines, daar rechtstreeks van de Boeingfabriek afgeleverd. Het weer op het moment van het ongeval was zeer slecht te noemen, er waren zware regenbuien en onweerswolken hingen laag boven het vliegveld.


© CNN iReport

© CNN iReport

Steekkaart crash

Datum: 22 december 2009
Maatschappij: American Airlines
Type toestel: Boeing 737-800
Registratie: N977AN
Vluchtnummer: AA 331
Plaats: Kingston, Jamaica
Fase: Landen
Aantal doden/passagiers: 0/148
Oorzaak: Tailwind landing, excessive float