Aer Lingus profiteert van sterk langeafstandsnetwerk

Aer Lingus deed het de eerste drie maanden van dit jaar goed met z’n langeafstandsnetwerk. De inkomsten van het langeafstandssegment van de Ierse maatschappij stegen het voorbije kwartaal met 40 procent. De hoofdreden is de capaciteitsuitbreiding van 12 procent maar ook een sterke dollar.

Dankzij een capaciteitsuitbreiding van Aer Lingus op het Noord-Amerikaanse netwerk, gesteund door een sterke dollar en een stijgende verkoop, bedroegen de inkomsten van Aer Lingus de eerste drie maanden van dit jaar op het langeafstandsnetwerk 82,5 miljoen euro. Door een sterke dollar zag Aer Lingus de opbrengsten per zetel stijgen met 20 procent.

Op het Europese netwerk daarentegen daalden de opbrengsten met 4,7 procent tot 132 miljoen euro. In tegenstelling tot het langeafstandsnetwerk is de capaciteit op Europa met zo’n 7 procent ingekrompen.

Voor het volledige eerste kwartaal bedroeg het operationeel verlies van Aer Lingus 48,4 miljoen euro. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar en valt binnen de verwachtingen. Het eerste kwartaal is voor vele maatschappijen vaak verlieslatend en ook bij Aer Lingus is dat niet anders.

Aer_Lingus_A330-301_EI-DUB

Van de goedkopere brandstofprijzen kon Aer Lingus nauwelijks profiteren. De brandstof voor het eerste kwartaal werd in september 2014 al aangekocht, toen de prijzen nog hoger stonden. De brandstofkosten stegen het voorbije kwartaal zelfs met 8,5 procent tot 72,5 miljoen euro. Voor de rest van dit jaar verwacht Aer Lingus wel te kunnen profiteren van de lage prijzen.

Deze zomer breidt Aer Lingus het langeafstandsnetwerk verder uit. Op 1 mei start de maatschappij met een nieuwe lijndienst naar de Amerikaanse hoofdstad Washington. Verder komen er ook meer vluchten naar New York, San Francisco en Orlando.