Tiendaagse staking piloten TAP kostte 35 miljoen euro

De tien dagen durende staking door de piloten van het Portugese TAP heeft de maatschappij 35 miljoen euro gekost. Toch was de participatiegraad van de piloten om te staken volgens TAP laag, waardoor ze 70 procent van haar vluchten kon uitvoeren. Ondertussen zijn het de laatste dagen waarin private investeerders een bod kunnen doen op TAP, dat de Portugese overheid wil verkopen.

Van de 35 miljoen euro die de tiendaagse staking gekost heeft, is 25 miljoen euro veroorzaakt door het inkomstenverlies en 10 miljoen euro door het betalen aan hotels en het omboeken van passagiers. Dat is de helft van de 70 miljoen euro die de top van TAP dacht te verliezen met de staking.

TAP slaagde er in de eerste tien dagen van mei iets meer dan 2.000 vluchten uit te voeren, dat is ongeveer 70 procent van het geplande aantal. Volgens de vakbonden gaat het om 50 procent.

TAP-Portugal-Airlines

De oorzaak van de staking is de verzaking door de overheid van een overeenkomst uit 1999 waarbij de piloten een aandeel in TAP zouden krijgen mocht het ooit tot een privatisering komen. Verder eisen ze ook een beter loon voor piloten met een lange staat van dienst bij TAP.

Ondertussen zijn de laatste dagen bezig waarin private investeerders een bod kunnen doen op TAP. De Portugese overheid probeert al jaren om de maatschappij te privatiseren, maar dat mislukte steeds. Vanaf 15 mei wordt er bekend gemaakt welke biedingen er zijn binnengelopen.

Foto: TAP