Air Lituanica zet alle operaties stop

De Litouwse luchtvaartmaatschappij Air Lituanica heeft deze middag al haar vluchtoperaties stopgezet. De maatschappij verspreidde vandaag het plotse bericht dat ze de vluchtuitvoering in de toekomst niet meer kon verzekeren wegens financiële problemen en daarom nu al alle vluchten stopzet. AirBaltic zal voorlopig enkele routes vanuit de Litouwse hoofdstad Vilnius overnemen.

De jonge Litouwse maatschappij Air Lituanica houdt er na twee jaar al mee op. Vandaag maakte de maatschappij op haar website bekend dat enkel de vluchten naar Amsterdam, Parijs en Tallinn nog werden uitgevoerd, maar dat de rest van de namiddag- en avondvluchten vandaag naar Berlijn, Brussel, Hamburg, Praag en Stockholm zijn geannuleerd.

Volgens een persbericht dat de maatschappij verspreidde, is de vluchtuitvoering onmiddellijk stopgezet omdat de maatschappij haar verplichtingen naar de passagiers toe misschien niet meer kon nakomen. Meer informatie over precieze problemen wil de maatschappij daarin niet kwijt.

xtuw

Air Lituanica werd in 2012 opgericht en voerde in juni 2013 haar eerste vlucht uit, meteen naar Brussel. Samen met Amsterdam voegde Air Lituanica in dat jaar nog vier bestemmingen toe aan haar netwerk. Tot vandaag vloog Air Lituanica naar dertien steden in acht Europese landen.

De maatschappij is voor het grootste deel in handen van de stad Vilnius maar is vandaag ook voor zo’n 30 procent in handen van private investeerders.

Volgens de Litouwse krant Delfi was Vilnius op zoek naar een nieuwe investeerder, maar slaagde ze daar niet in. Daarom werd recent nog 6,8 miljoen euro aan financiële steun van de stad in Air Lituanica gestoken, maar er zou volgens Delfi 5 miljoen te kort zijn om de maatschappij overeind te houden.

Air-Lituanica-BRU-1

Ondertussen zal het Letse airBaltic enkele vluchten van Air Lituanica overnemen. De maatschappij bevestigt dat alle passagiers die een ticket hadden geboekt bij Air Lituanica tussen 22 en 29 mei zullen worden omgeboekt naar een airBaltic-vlucht.

Deze gegarandeerde vluchten zouden op voorhand door Air Lituanica betaald zijn aan airBaltic om haar passagiers van hun geplande vlucht te verzekeren. Voor getroffen reizigers na 29 mei is er nog geen nieuws, maar de maatschappij zou hierover nog in gesprek zijn met airBaltic.

Air Lituanica vloog met één ‘eigen’ Embraer 175, een geleasde Embraer van Estonian en een ATR-42 van DOT.