Qatar Airways geïnteresseerd in Meridiana

Qatar Airways denkt er sterk over na om een aandeel te nemen in het Italiaanse Meridiana. Dat heeft topman Akbar al-Baker bevestigd. “We hebben Meridiana grondig bestudeerd en we geloven dat er zekere synergieën kunnen ontstaan. Op deze manier kunnen we Meridiana helpen en jobs creëren in Italië”,” klinkt het.

Volgens Italiaanse media willen de Qatari’s (onder bepaalde voorwaarden) een belang van 49 procent nemen in het moederbedrijf van Meridiana, Alisarda. Het Italiaanse Ministerie van Transport heeft echter nog geen respons gegeven op de eisen die Qatar Airways stelde in ruil voor de deal. Zo willen ze naar verluidt extra landingsrechten verkrijgen op de luchthavens van Pisa, Venetië Marco Polo en Turijn, zoals ze dat ook bij de Franse deal voor Rafales bekwamen.

Krijgen de Qatari’s uiteindelijk de controle over Alisarda, dan kunnen ze ook beschikken over de luchtvaartmaatschappijen Air Italy en Meridianafly, maar ook over enkele andere lucratieve bedrijven zoals de onderhoudsfaciliteiten van Meridiana Maintenance. Ook het management van de luchthaven in Olbia Costa Smeralda komt dan in handen van Qatar Airways, via diverse dochterbedrijven (Geasar, Cortesa en Eccelsa, red.).

Meridiana zit nu volop in een strenge herstructurering, waarbij de vloot gestroomlijnd wordt en het personeelsbeleid meer op punt moet komen. Vorige maand bereikte het management nog een akkoord met de vakbonden om 1.624 werknemers nog twaalf maand van overheidssteun te laten genieten na hun ontslag. De luchtvaartmaatschappij heeft haar thuisbasis in Olbia en vliegt vooral met oudere McDonnell-Douglas MD-80’s en een mix van Boeing 737’s en Boeing 767’s.

Bron: Corriere della Sera