UPDATE Stakingen op til bij Brussels Airlines

Reizigers die een vlucht bij Brussels Airlines geboekt hebben de komende weken, kunnen maar beter het nieuws goed in de gaten houden. Na het vele positieve nieuws de afgelopen weken, lijkt een grote donderwolk af te stevenen op Brussels Airlines. Volgens een bron binnen de luchtvaartmaatschappij hebben alle vakbonden van zowel grondmedewerkers, cabinepersoneel en piloten drie dagen geleden (13 januari) een stakingsaanzegging ingediend. Ze pikken het niet langer dat het management geen respect opbrengt voor hen.

Dit kan zo niet langer, trop is te veel!

Ook het gebrek aan sociaal overleg binnen het bedrijf en de te hoge werkdruk worden aangekaart. Constant moet personeel overwerken, hun pauzes inkorten en inspringen voor overwerkte collega’s, maar daarvoor wordt niks in ruil gegeven. “Dit kan zo niet langer, trop is te veel,” klinkt het. Mogelijke oplossingen die de syndicaten de voorbije twee jaar voorstelden, werden niet aanvaard, niet nageleefd of zelfs eenzijdig opgezegd door het bestuur, aldus de vakbond.

Het management krijgt van de vakbonden nog een laatste kans om stakingen af te wenden, er werd een lijst ingediend met alle bekommernissen van de personeelsleden. Per personeelsafdeling werden “onrechtvaardigheden” – zoals ze het zelf noemen – opgesomd die ze binnen een korte termijn willen opgelost zien. Zo niet, dan komen er stakingen. Op de lijst staat naast de hierboven genoemde zaken ook nog een gebrek aan inkomensgarantie binnen alle personeelscategorieën.

Blijven de SN toestellen binnenkort aan de grond?
© flightlevel.be

Ondertussen worden alle personeelsleden opgeroepen om zelfrespect en respect voor hun collega’s en hun job te tonen en geen goodwill meer te tonen. De vakbond lijkt het deze keer te menen en als er niet snel heel wat zaken veranderen, zullen ze er niet aan twijfelen om verdere, meer ingrijpende stappen te ondernemen.

13 januari 2011. Communicatie tussen de vakbond en haar leden:

De volledige syndicale delegatie van de grond, cabine en piloten heeft vandaag een stakingsaanzegging ingediend.
Dit wegens het gebrek aan respect en sociaal overleg binnen Brussels Airlines, te hoge werkdruk en een gebrek aan inkomensgarantie bij alle personeelscategorieën.

Gedurende de laatste twee jaar proberen wij elke maand jullie belangen te verdedigen en de wantoestanden aan te kaarten. Een oplossing werd nooit aanvaard of voorgesteld! Overeenkomsten worden niet nageleefd of zelfs éénzijdig opgezegd.

Wij roepen jullie allen op om jullie zelfrespect en respect voor je collega’s en je job duidelijk te maken aan het management , door de bestaande regels strikt toe te passen. Elke vorm van goodwill, extra uren, kortere pauzes en invallen voor overwerkte collega’s lossen de problemen op die het management zelf creëert. Door dit allen voorlopig te weigeren versterk je ons gemeenschappelijk standpunt.

Ondertussen doen wij er alles aan om het management ertoe aan te zetten te luisteren en te reageren op jullie bekommernissen. Zij krijgen van ons een volledige lijst onrechtvaardigheden per personeelsafdeling die wij opgelost willen zien binnen een korte termijn.

Trop is te veel!