Luxair Dash 8 maakt buiklanding in Saarbrücken

Een Dash 8-Q400 van Luxair heeft deze voormiddag in het Duitse Saarbrücken een buiklanding gemaakt. Het vliegtuig was net opgestegen toen de crew besloot om onmiddellijk terug op de baan te landen, met een ingetrokken landingsgestel. Volgens Luxemburgse media zou er bij het opstijgen rookontwikkeling zijn geweest.

Vlucht LG9562 van Luxair steeg vanmorgen op vanaf de luchthaven van Saarbrücken in Duitsland voor een korte vlucht van 25 minuten naar Luxemburg. Maar bij het opstijgen zou er volgens de Luxemburgse krant Tageblatt rook in het achterste deel van het vliegtuig zijn ontwikkeld, waarop de crew nog op het resterende stuk baan zou hebben proberen te landen met ingeklapt landingsgestel.

Aan boord zaten 16 passagiers en 4 bemanningsleden. De Dash 8, met registratie LX-LGH, is een toestel uit 2012.

Tijdens de persconferentie van Luxair die vanavond gehouden is, wou de maatschappij nog niets kwijt over de eventuele oorzaak van het accident. De maatschappij deelde enkel mee dat de 45-jarige captain ruim 10.000 vlieguren heeft. Het toestel zelf is al sinds 2012 in dienst bij Luxair en heeft al 7.131 vlieguren op de teller met 6.404 landingen.

Vanavond kwamen de eerste onderzoekers aan in Saarbrücken. Die moeten het accident onderzoeken. Wat Luxair wel al meedeelde, is dat het toestel zo’n 400 meter over de baan is geschoven vooraleer het tot stilstand kwam.

Het toestel steeg op vanaf baan 09, die 1.990 meter lang is.

Knipsel