Weer 130 nieuwe Airbussen bestemd voor China

De China Aviation Supplies Holding Company, kortweg CAS, heeft een overeenkomst gesloten met Airbus over de aankoop van 130 toestellen: het gaat om 30 Airbus A330’s en 100 exemplaren uit de A320-familie. CAS is een Chinees staatsbedrijf dat als neutrale tussenpersoon fungeert bij de aankoop van buitenlandse toestellen voor Chinese luchtvaartmaatschappijen.

De A330’s werden eigenlijk al in juni besteld, maar de overeenkomst werd nu pas in de finale vorm bevestigd. Fabrice Brégier, de ceo van Airbus, zei dat “met het bevestigen van deze dertig opties voor de A330, het totale aantal orders voor CAS op 75 te staan komt”. De plannen om een A330-afleveringslijn te installeren in de Airbusfabriek in Tianjin zullen dus al meteen goed van pas komen. “De samenwerking tussen Airbus en China wordt zo nog verder versterkt”, zei Brégier.

Airbus verwacht dat China binnen de tien jaar de grootste markt voor binnenlandse vluchten zal zijn en dat het vliegverkeer er over de volgende twintig jaar zal verviervoudigen. “We voorzien een vraag naar ongeveer 5.400 nieuwe passagiers-en vrachttoestellen in de komende twintig jaar,” klinkt het bij Airbus. Op dit moment vliegen er al meer dan 1.200 Airbussen rond in China, waarvan ruim duizend A320-series, honderdzestig A330’s en vijf A380’s.