Nog eens een Boeing 727 op Brussels Airport

Woensdag (9 december) konden de spotters op Brussels Airport een schitterende zaak doen. Voor het eerst sinds lang was er nog eens een Boeing 727 te zien, en het prachtige weer op deze heldere en zachte winterochtend zorgde voor ideale omstandigheden. 

Hij werd eigenlijk al dinsdag verwacht, maar door omstandigheden landde XT-BFA uiteindelijk pas woensdagochtend omstreeks tien over tien op Brussels Airport. Het toestel staat geregistreerd in Burkina Faso en heeft ook de titels “Burkina Faso” op de romp. Als vlucht BFA03 kwam de 727 aan uit Marseille en volgens het vluchtplan zou hij rond 13.00 uur terug moeten vertrekken richting Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso.

Fotograaf Jochem Jottier kon het vliegtuig op de gevoelige plaat vastleggen bij de landing.

23601866076_db0ae64db1_h

Vroeger waren er wel vaker Boeing 727’s te zien in Brussel, maar door de steeds strenger wordende geluidsnormen werd het toestel – dat tussen 1963 en 1984 geproduceerd werd – de laatste jaren geband. Tenzij in speciale omstandigheden (vaak voor regeringsvluchten, red.) een uitzondering wordt toegestaan, zoals nu. Zelfs als het vliegtuig is uitgerust met een zogenaamde hush kit, produceert het tien tot twintig decibel meer dan de moderne toestellen.